LJUBAV I VEZE

Iznenađujući rezultati: Dosadi li ista osoba, kada je u pitanju seks, prije muškarcima ili ženama?

Avaz.ba

24.9.2017

Naučnici sa Univerziteta Southampton u Engleskoj tvrde da su pronašli odgovor na pitanje: "Poslije koliko vremena ženi dosadi seks s jednim muškarcem?". Ovo su rezultati testova koje su proveli. 

Ženama seks s partnerom postaje dosadan nakon samo godine veze. Njihovo istraživanje pokazalo je kako žene u dugim vezama pokazuju manje zanimanje za seks nego one u kraćim emocionalnim odnosima. U ispitivanju je sudjelovalo 11.508 ljudi, 6.669 žena i 4.839 muškaraca, i to je najopsežnije istraživanje seksualnih navika Britanaca koje je do sada provedeno.

Ispitivanje je donijelo posebno zanimljiv podatak koji tvrdi kako je seksualni apetit kod muškaraca isti tokom cijele veze i ne smanjuje se kako vrijeme prolazi. Tu očigledno dolazimo do pobijanja mita kako frajerima brzo dosadi seks s istom partnericom, ali također treba uzeti u obzir kako se rezultat odnosi samo na stanovnike Engleske.

Naučnici iz Southamptona došli su i do sljedećih podataka: 34 posto žena je kazalo kako uopće nema želju za seksom, dok je istu izjavu dalo tek 15 posto muškaraca.

Na nedostatak seksualne želje najviše utiču negativna seksualna iskustva iz prošlosti, kao i određeni psihički i fizički zdravstveni problemi. Smanjeni libido uočen je kod žena koje su imale tri ili više partnera u godinu dana, kao i kod žena koje imaju djecu mlađu od pet godina.

Kada su u pitanju godine i seks, anketa je pokazala da muškarci i žene između 40. i 49. godine života imaju čak dvostruko manji broj seksualnih odnosa od dvadesetgodišnjaka, točnije seksualne odnose imaju 69 puta tokom godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.