LJUBAV I VEZE

Kako sam uništila brak u četiri koraka: Pišem ovo sa nadom da će mi se muž vratiti, ali bojim se da je kasno

( Ilustracija)

Avaz.ba

11.10.2017

Učite na njenom primjeru! Uništila je svoj brak zbog ove četiri stvari.

1. Djecu sam uvijek stavljala na prvo mjesto

Lako je voljeti svoju djecu. Potrebno je vrlo malo truda i oni vas obožavaju, bez obzira na sve. Brak je ipak mala suprotnost: to je posao. A kad god se moj brak počeo osjećati kao da obavljam težak rad, ja bih izašla s djecom napolje ili u šetnju ili u kino. Često sam planirala ove avanture kada sam znala da moj muž ne može ići (ili da mi ne pokvari ugođaj). Govorila sam samoj sebi, sve je u redu, on ionako radi, a nekako mi se uvijek činilo da mu se ne ide na porodične izlete.

Izabirala sam da većinu noći s djecom spavam u sobi, okrivljujući muža da jako hrče i neka se odmori jer nam ionako djeca nekoliko puta upadaju u sobu tražeći nešto ili se plaše da spavaju sami. Kao rezultat toga, jedva da smo na sat vremena bili sami, a nikada nismo proveli noć bez djece. Pa, možda jednom godišnje na našu godišnjicu.

2. Nisam postavila (ili nametnula) granice sa svojim roditeljima

Bili su često u našoj kući, ponekad bi dolazili nenajavljeni i ulazili slobodno u kuću. Oni bi "pomagali" oko kuće i radili stvari koje ih nikada nismo tražili, poput prostiranja veša. Odlazili bi s njima na odmor. Ispred nas bi prevaspitavali našu djecu. Moji strahovi su me usporavali da napravim granicu i postavim pravila ponašanja mojih roditelja. Moj suprug se, doslovno, oženio cijelom mojom porodicom.

3. Rijetko smo vodili ljubav. I postala sam zanovijetalo

Mislila sam da je ljubav iskrenost, ali svi znamo da istina boli. Dok smo se osjećali udobnije (čitaj: lijeni) u našem odnosu, bila sam preumorna za akcije. A kada bi nešto i učinio stalno bi ga napadala: "Zašto si to učinio"?

Umjesto da sam mu pomagala da izgrađuje svoj ego, ja sam ga ponižavala. Često sam mu govorila kako mu posao i nije baš neki i kako sigurno odlazi samo da gleda svoje mršave kolegice (jer ja sam imala viška kilograma).

Stalno sam mu prigovarala kako radi sve pogrešno, a iskreno, on samo nije radio po mom. Ponekad sam razgovarala s njim kao s djetetom. Kontrolirala sam porodične finansije i njemu prigovarala za svako nepromišljeno trošenje.

I u spavaćoj sobi, pogodili ste – radio je sve pogrešno, a nisam se sramila reći mu to. Kako se naš brak raspadao, stalno sam tražila greške i greške kako bih mogla da opravdam svoju superiornost. Na kraju dana, više nisam osjećaja poštovanje prema njemu, što sam mu i pokazivala.

4. Nisam se trudila da naučim da se borim na pravi način

Znam da zvuči čudno predložiti da postoji pravi način borbe. Ali postoji. Imala sam tendenciju da sačuvam mir u našoj kući ako držim usta zatvorena kad mi stvari stvarno smetaju, ali nisam. Kao što možete zamisliti, sve male stvari koje su me izluđivale prerasle su u ogromnu kuglu ljutnje koja će se povremeno pretvoriti u veliki, stvarno zastrašujući napad. Sada kada se osvrnem unazad, bila sam očigledno jedna obična zastrašujuća kučka tokom tih epizoda.

Pišem ovo s nadom da ću nekako vratiti svog sada bivšeg supruga natrag. I molim ga za oproštaj. Pišem ovo jer ne mogu da vjerujem koliko sam dugo držala glavu u pijesku. Nadam se da će druge žene kroz moju priču barem malo shvatiti koliko mi žene možemo uništiti jednu porodicu.

I dok sam još uvijek uznemirena što je moj suprug odlučio da riješi naše probleme u krevetu druge žene, ipak priznajem da ga je moje ponašanje i gurnulo tamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.