LJUBAV I VEZE

Najbizarniji seks običaj u Srbiji, prilično gadno

Avaz.ba

20.10.2017

Dok je Srbija bila pod vladavinom Otomanskog carstva, narod u njoj je, uslovno rečeno, bio primoran da prihvati razne narodne običaje. Među njima ima svakakvih - od vjerskih do seksualnih.

Kako piše Telegraf srbijanska kultura prepuna je različitih običaja, za koje većina generacija nikad nije čula dok ih se u nekim krajevima još pridržavaju. Svakako najinteresantniji jesu seks i svadbeni običaji u Srbiji, a jedan od njih je svakako snohačenje, zbog kojeg bi se danas moglo i na sud.

Jedan od najjezivijih i najbizarnijih običaja je svakako snohačenje, a podrazumijeva seksualni odnos između svekra i snahe, koji se javljao zbog seksualne nezrelosti ili odsutnosti sina, što je trajalo sve do njegovog punoljetstva. Ovaj običaj nije smatran za grijeh, a poštovao se od 1878. godine, pa sve do kraja Drugog svjetskog rata.

Snohačenje je naslijeđeno od Južnih Slovena, postojalo je od 1878. godine, pa sve do povlačenja Otomanskog carstva s Balkana 1912. Međutim, potpuno je iskorijenjeno tek krajem Drugog svjetskog rata.

Praktikovale su ga sve klase društva, bez obzira ne etničku pripadnost i vjeroispovjest. Bio je rasprostranjen, kako u selima, tako i u planinskim dijelovima. Međutim, ovaj običaj nije se "poštovao" samo u Vranjskom kraju, već i u Pomoravlju, gdje je pravilo bilo da se oženi maloljetni dječak, koji još uvijek nije sposoban za seksualne odnose, sa odraslom djevojkom.

Nije grijeh da snaga rodi dijete svekru

Nažalost, iz ovakvih veza, često se dešavalo da snaha svekru rodi dijete. Snohačenje niko nije smatrao grijehom, pa čak ni mladi muškarci čije su žene spavale s njihovim očevima, jer su i oni ponavljali ovaj običaj kada su odrasli.

Ovaj bizaran običaj je pronašao i svoje mjesto u romanu "Nečista krv" Bore Stankovića, gde se govori o djedu Velji koji je sa svim svojim snahama snohačio, a one su ostajale trudne s njim. 

- Svi iz jednog sela kao da su od jednog oca, matere, jedne kuće, a ne iz čitavog kraja - ovako je Bora Stanković u svom romanu opisao snohačenje., piše Telegraf.rs.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.