LJUBAV I VEZE

Istraživanje otkrilo zašto žene glasno uzdišu za vrijeme vođenja ljubavi

( Ilustracija)

Avaz.ba

22.10.2017

Od hita "Kad je Hari sreo Sali" do serijala "Seks i grad" i bilo kojeg filma žene u zanosu strasti ne samo da glasno otkrivaju svoje zadovoljstvo, već ono poprima i pomalo paćenički ton.

 
 Ali, je li to samo kinematografski prikaz ili stvarno postoji nešto bitno u bučnom seksu?

Upravo to su analizirali stručnjaci, a 2011. je ekipa naučnika sa Lankašira izdala istraživanje na tu temu, tehnički poznatu pod nazivom "kopulatorna vokalizacija".


U istraživanju su ispitali 71 ženu od 18 do 48 godina detaljima o njihovim zvukovima tokom seksa. Otkrili su kako većina njih proizvodi zvukove u krevetu, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam

Umjesto toga, 66 njih je priznalo kako stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 posto žena to čini da se osjećaju više seksi i samopouzdanije.

Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou prije i simultano s orgazmom muškarca - zaključili su istraživači. Osim toga, dodaju kako žene ubacuju "vikanje" kako bi smanjili "dosadu" u krevetu.


Stenju li žene samo zbog i za muškarce?

- Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, no bombardovani smo kroz medije s idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom - kaže naučnica Kristen Mark sa fakulteta Indiana.

Stoga, stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja orgazma, no zapravo nema ništa mudro u tome

- Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očito nije tako - kaže autorka i tzv. seksualna nastavnica Peti Brizben (Patty Brisbane), koja savjetuje ženama da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne kad želi da se što prije završi.


I ženke životinja se oglašavaju za vreme seksa. Lažno ili ne, žene nisu jedina bića koji proizvode zvukove za vreme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, npr. ženke majmuna babuna, imaju veliki broj stenjanja. Ta buka postaje sve jača kako se približavaju ovulaciji te kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj ljestvici.

Ženke makaki majmuna također proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka, a primjera je još... Seksualne performanse i primatologe na stranu, stenjanje i buka tokom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je kako su danas žene glasnije nego ikad.

- Žena se uči da preuzme odgovornost nad ličnim užitkom, a one mogu učiniti i korak više te postati učiteljice svom muškarcu - kaže Brizben, koja ističe kako je dokazano da stenjanje potiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.