LJUBAV I VEZE

Strogo čuvana tajna: Evo koliko partnera žene promjene tokom života

Avaz.ba

23.10.2017

Većina žena tokom života ima više od jednog seksualnog partnera.

Pitanje o broju seksualnih partnera kod žena, je ono što najviše intrigira muškarce. Sigurno ćete se nekada naći u situaciji u kojoj će vam partner postaviti ovo pomalo neprijatno pitanje, a na vama je da li želite da budete iskrene kada je ova tema u pitanju.

U internacionalnom istraživanju o seksualnim navikama, je učestvovalo 7.000 žena starosti od 15 do 49 godina i to iz 15 zemalja, uključujući i region.

Rezultati su pokazali da u prosjeku žena tokom života promjeni pet seksualnih partnera. Među rekorderima (poslije Austrije i Britanije gdje je prosjek 8-9 partnera) su se našle i žene iz regiona čiji je prosjek 6 seksualnih partnera.

Mišljenja su podjeljena, kada su ovakvi podaci u pitanju. Često se mogu čuti dvije verzije kada je ova tema u pitanju:

- Poštena je ona žena koja partnere može da izbroji na prstima jedne ruke, kao i, Dok ne prođe svašta, ne može ni da zna koji je pravi za nju. - Svako ima pravo na svoj sud, a broj partnera samo i isključivo zavisi od želje individue.

Ipak, u svemu ovome postoji jedna stvar koja brine, a to su nezaštićeni seksualni odnosi.

Koliko god puta da uživate u intimnom činu sa partnerom, jedno uvijek morate da imate na umu, da kvalitet bude iznad kvantiteta. To znači da, ukoliko ne planirate da osnujete ili proširite porodicu, obavezno koristite zaštitu.

Danas su dostupne razne vrste kontracepcija, kod nas se 33 posto žena isključivo oslanja na bezbjezdnost kondoma, dok je odmah iza njega na spisku “zaštita” prekinuti snošaj sa 21 posto korisnica.

Sagovornica za "Aska" je otkrila da je prošla kroz ovu “nezgodu” pa je i odlučila da podjeli svoje iskustvo.

– Uživali smo nekoliko puta i uvijek imali kondom. Bili smo sigurni da smo potpuno zaštićeni i da možemo da se predamo jedno drugome, bez psihičkih opterećenja. A onda… desilo se ono što se vjerujem i većini ponekad desi. Izdao nas je kondom, da se tako izrazim. Nismo planirali porodicu i to veče smo ostalo budni tražeći izlaz iz nimalo prijatne situacije – kaže Dijana.

Posavjetovala se sa drugaricama koje su se našle u istoj situaciji i dobila savjet da popije “pilulu za dan poslije”.

– Tu sam slušala razne priče, od onih da će mi biti muka kad je popijem, da mogu da imam nus pojave, kao i da samo ukoliko prokrvarim znači da je pilula djelovala. Nisam znala šta me čeka, ali sam je popila. Ništa se od navedenog nije dogodilo, ali sam spriječila moguću neželjenu trudnoću – objašnjava Dijana.

Ali, evo kako pilule za kontracepciju djeluju:

Prvo i osnovno – ovo nije kontracepcija za redovnu upotrebu, već za povremenu (hitnu) – onda kada vam stvarno treba. Za svakodnevnu zaštitu, tu su pilule za redovnu oralnu kontracepciju. Pilula za hitnu kontracepciju je efikasna u sprječavanju nastanka neželjene trudnoće ukoliko se primjeni u roku od 72 sata od nezaštićenog polnog odnosa. Najprostije rečeno, sprječava da se spermatozoidi i jajna ćelija “sretnu”.

Dakle, neće vam “uraditi abortus” ukoliko ste je popili kasno i već ostali u drugom stanju, već samo može spriječiti da dođe do začeća ukoliko do njega nije već došlo. Zato i jeste bitno i uvijek se naglašava da je potrebno da se uzme što prije nakon nezaštićenog odnosa. Ako je popijete kada je do trudnoće već došlo, ona neće napraviti nikakav problem u vašem organizmu, ali neće ni spriječiti neželjenu trudnoću.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.