LJUBAV I VEZE

Ovo su najprovokativnije scene seksa u historiji

Avaz.ba

23.11.2017

Bilo da su šokirale pomicanjem granica, količinom golotinje ili pak surovim prikazom, scene seksa iz ovih filmova teško je izbrisati iz pamćenja.

Posljednji tango u Parizu (1972.) 

Francusko-talijanska romansa s Marlonom Brandom i Mariom Šneider (Schneider) u glavnoj ulozi fokusira se na paru koji se upušta u neobaveznu seksualnu vezu - Brando je udovac, a Maria bi se uskoro trebala udati. Film je prepun seksualno nasilnih scena, a ona koja je podigla najviše prašine je scena analnog seksa u kojoj se kao lubrikant koristio maslac.



Riskantan posao (1983.) 

Tom Kruz (Tom Cruise) kao radišan sedamnaestogodišnji odlikaš, odgovoran i pouzdan sin upoznaje Lanu - mladu, poželjnu, izbirljivu i punu životnog iskustva. Tom Kruz ima dva cilja u životu: upisati se na koledž i poseksati se – što mu je dosad bila samo maštarija. Ali Džoelovi (Joelovi) roditelji odlaze na odmor i ostavljaju mu kuću na čuvanje. Ono što će Lana (Rebecca De Mornay) podučiti Joela o seksu i slobodnoj inicijativi novoga doba noćna je mora svakog roditelja i vrlo riskantan posao.


Devet i pol sedmica (1986.) 

Američka erotska drama redateljice Adrian Lejn (Lyne) iz 1986. godine s Mikijem (Mickeyjem) Rourkom i Kim Besindžer (Basinger) u glavnim ulogama uzburkala je brojne strasti. Kim Besindžer je privlačna i samozatajna asistentica u umjetničkoj galeriji u Njujorku, a Mikij (Mickey) Rourkekarizmatični i prepredeni broker. Njihov prvi susret u kineskom dućanu i razmjena upečatljivih pogleda uvod je u bizarnu vezu koja se svodi isključivo na seksualne igrice. 

On vodi igru koju ona uglavnom prihvaća i ponekad povlači granicu između napaljujućeg iskustva i pomalo bolesnih, sadomazohističkih proizvoda njegovog uma...


Henry i June (1990.) 

Drama snimljena prema dnevniku poznate pariške spisateljice Anaiš Nin prikazuje ljubavni trokut tridesetih godina između Nin (Maria de Medeiros), pisca Henri Milera (Henryja Millera) (Fred Ward) i njegove žene June (Uma Thurman). To je bio prvi film koji je zaradio X rejting za gledatelje.


Sirove strasti (1992.) 

Ova priča nije niti ljubavna niti romantična, ona demonstrira snagu ženskog seksepila i moć zavođenja u jednom od najslavnijih prizora iz filmova, u kojem Šeron Ston (Sharon Stone) zapanjuje svojom brutalnošću u sceni u kojoj križa noge bez da nosi gaćice...


Oči širom zatvorene 

U sjajnom Kubrikovom (Kubrickovom) filmu Bil (Tom Cruise) doktor je, oženjen kustosicom Alise (Nicole Kidman). Alise svom suprugu jedne večeri prizna jednu od svojih seksualnih maštarija, nakon čega Bill postaje iznimno ljubomoran, a potom i opsjednut njezinom fantazijom. Iako se radi samo o maštariji, Bil ne može iz glave izbiti pomisao da netko dira njegovu suprugu. Takvo ga razmišljanje dovodi u razne seksualne situacije, od kojih je svaka na neki način povezana sa smrću...


I tvoju mamu također (2001.) 

Životi Julia i Tenocha, kao i većine sedamnaestogodišnjaka, kontrolirani su njihovim hiperaktivnim hormonima, međusobnim prijateljstvom i žurbom u svijet odraslih. Kad krenu na put s lijepom i slobodoumnom dvadesetosomogodišnjom Lisom, oni se nadaju seksu i dobrom provodu, ali za njih troje to će biti nešto puno više.


Sekretarica (2002.) 

Ovaj je kultni film preteča bestsellera "50 nijansi sive", a prema mnogima i znatno bolji prikaz odnosa sa sado-mazo komponentom. Istovremeno duhovit, vrlo provokativan i realan, otkriva čari takve veze.


Planina Brokeback (2005.) 

Ovo je jedan od prvih filmova mainstream produkcije koji prezentira ljubavnu priču i seks scene između dva lika koji igraju homoseksualce, s Hiter Ledžom (Heathom Ledgerom) i Džekom Gilenhalom (Jakeom Gyllenhaalom) u glavnoj ulozi.


Crni labud 

Natalie Portman osvojila je Oscara za interpretaciju u ovom filmu, no ono što je svakako bilo najprovokativnije te o čemu se najviše pričalo bila je izhalucinirana scena seksa između Natalie i Mile Kunis isprepletena masturbacijom.


Nimfomanka (2013.) 

“Nimfomanka” je strašna, poetska priča o životnom putu jedne žene koja sebe predstavlja kao nimfomanku u kontrpoverznom ostvarenju filmskog redatelja i scenariste Larsa Von Trira.


Kralj pornića (1997.) 

U doba kad je bio poprilično poznat kao model za donji veš Merki (Marky) Mark, Mark Vhelberg (Whalberg) vrhunski je odglumio ulogu porno zvijezde u doba zlatnog doba te industrije 1970-ih. Usljed prekomjernog konzumiranja kokaina, dolazi i do problema s erekcijom, a u filmu ima više scena seksa nego običnog razgovora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.