LJUBAV I VEZE

Zašto žene vole loše momke i obratno

Avaz.ba

2.12.2017

Iako mnoge žene i muškarci žele da pronađu pravu ljubav i dobrog partnera, istina je da oni često završe u vezi sa narcisom ili psihopatom.

Jedna studija pokazala je da žene posebno ne mogu da odole muškarcima koji imaju ove mračne karakteristike ličnosti.

Istraživači su anketirali 90 osoba, starosti od 18 do 32 godine, koji su odgovarali na razna pitanja o muško-ženskim odnosima. Na osnovu toga su odredili njihove osobine, a zatim su ih poslali na nekoliko "sastanaka na brzaka". Na osnovu prvog susreta, naučnici su utvrdili da su dame bile najviše zainteresirane za sastanke sa muškarcima koji imaju narcisoidne osobine, poput sujetnosti, narcizma, egoizma. Ipak, pripadnice ljepšeg pola su najviše željele da izlaze sa momcima koji su komunikativni i otvoreni prema svemu, u odnosu na sujetne muškarce koji žele da budu u centru pažnje.  

To znači da privlačnost koju žene osjećaju prema narcisoidnim tipovima proizilazi iz njihove društvenosti, ne iz samoživosti - objasnio je voditelj studije.  

Oni su objasnili da narcisoidne osobe osvajaju suprotni pol svojom komunikativnošću. Upravo na taj način lako zadobijaju pažnju i ostavljaju utisak šarmantne osobe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.