LJUBAV I VEZE

Koliko bi trebao trajati seks da bi žena bila zadovoljna

Avaz.ba

12.12.2017

Koliko dugo seks treba trajati da bi bio dobar, vječno je pitanje, pogotovo za muškarce, a istraživanje napravljeno prije nekoliko godina na Univerzitetu u Njubrunsviku daje moguć odgovor. 

Naime, oni su 2012. godine istraživali trajanje predigre te trajanje "intravaginalnog ejakulacijskog vremena", odnosno koliko u prosjeku prođe od trenutka kad penis uđe u vaginu do trenutka ejakulacije.

Pitali su ispitanike i ispitanice koliko bi trebala trajati idealna predigra te koliko bi dugo trebalo biti "intravaginalno ejakulacijsko vrijeme", nakon čega su morali mjeriti trajanje seksa sa svojim partnerom.

Pokazalo se da predigra u prosjeku traje 11-13 minuta, dok sam snošaj traje od sedam do devet minuta. "Predug seks može postati bolan za ženu jer prirodno vlaženje može trajati samo određeno vrijeme", rekla je naučnica Trejsi Koks (Tracey Cox).

Seksualni terapeuti složili su se da je seks prekratak kad traje od jedne do dvije minute, "dovoljan" je od tri do sedam minuta, dok je poželjno trajanje seksa od sedam do 13 minuta.

Ipak, stručnjak Ijan Kerner (Ian Kerner), autor knjige She Comes First, kaže da bi seks trebao trajati tačno onoliko koliko paru treba da se psihički i fizički opusti i postigne uzbuđenje. "Diranje, mnogo predigre, čitanje erotskih knjiga ili gledanje pornića", predlaže Kerner koji tvrdi da svako treba uzeti tačno onoliko vremena koliko mu je potrebno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.