LJUBAV I VEZE

Sedam znakova koji pokazuju da ste u sretnoj vezi

( Ilustracija)

Avaz.ba

13.1.2018

Jedna od ultimativnih želja svakog pojedinca jest biti sretan, kako sam, tako i u odnosu s drugima. Da, romantične veze su teške i na njima treba konstantno raditi. Ako ti je veza ušla u status quo, baci oko na ovih sedam stvari koje sretni parovi rade jedni za druge bez da ih se pita. 

1. Redovno se čuju

I to ne zato jer misle da moraju ili će se druga strana ljutiti, nego zato jer žele. Bilo da je to samo kratki ''hej, kako si'', ''mislim na tebe'' ili ''stigla sam'', ovime parovi ostaju povezani i žele da je partner stalno dio njihovih života. To nije kontrola, već potreba.

2. Udjeljuju komplimente

I to ne neke poput ''ti si najbolja cura na svijetu'' ili ''imaš najbolju guzu'' nego komplimente u obliku zahvale za učinjeno. ''Napravio si finu večeru, hvala ti!'' je znak pažnje i uvažavanja. Iako mnogi parovi dobro funkcioniraju bez pozitivnih povratnih informacija, većini treba barem neka količina verbalnog priznanja od strane partnera.

3. Iznenađuju se

Sretni parovi ne moraju imati poseban razlog zbog kojeg će se međusobno darovati. Darovi čak ne moraju biti kupljeni već, primjerice, komad papira na kojem piše ''volim te'' ili ''divan si'' i koji si mu ugurala u džep jakne.

4. Velikodušni su i ne takmiče se

Velikodušni ljudi ne očekuju nešto zauzvrat u sigurnom odnosu. Ne takmiče se ko će platiti više večera niti čiji je red na kupnju ulaznica za kino. Sretni i ispunjeni pojedinci sretni su kada mogu pokazati velikodušnost prema partneru i to ih zadovoljava.

5. Otvoreno razgovaraju o svojim osjećajima i mislima

Sa ''zatvorenim školjkama'' u vezi je jako teško jer ih njih treba danima nagovarati da kažu što tačno misle o nekom problemu ili zašto se osjećaju tako kako se osjećaju. Parovi koji su u načelu sretni stalno međusobno komuniciraju i automatski se povjeravaju jedno drugome.

6. Ljubazni su

Bez obzira što partnera poznaš već duže vrijeme, ne znači da ne bi trebala biti ljubazna. Manjak ljubaznosti vrlo se lako vidi u načinu na koji se svađate; ako mu iskazuješ poštovanje dok si bijesna i ljuta na njega, znači da si vrlo pribrana i emocionalno stabilna osoba.

7. Isprobavaju nove stvari

Sretni parovi stalno traže način kako začiniti svoju vezu i to ne shvaćaju kao neku obvezu, nego ih takve stvari zabavljaju i usrećuju. Idu u kinom, pozorište, putuju, bave se hobijima, istražuju nova mjesta za kafe, izlaske, čitaju pa zajedno komentiraju knjigu itd. Takve aktivnosti održavaju vezu mladom i zanimljivom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.