LJUBAV I VEZE

Savjeti za najljepši dan: Odaberite idealno cvijeće za vjenčanje uz ove ideje

Instagram

Avaz.ba

14.1.2018

Vjenčanje je jedan od najvažnijih dana u životu svake žene i muškarca i zahtijeva mnogo planiranja i traženja.

Ono s čime ne biste trebali da pogriješite je cvijeće. Svaki cvijet nosi svoj simbol – ljubavi, sreće, nevinosti i slično. 

Pri odabiru cvijeća za vjenčanje najćešće se odabire cvijeće koje je u tom trenutku sezonsko jer na taj način možete imati svjež buket koji će predivno izgledati. 

Osim vjenčanog buketa, trebat ćete odabrati i cvijeće koje će ukrašavati stolove u restoranu i biti dekoracija.

Instagram

Vjenčani buketi i kako odabrati najbolji

Tradicija nošenja cvijeća u rukama za vjenčanje dolazi iz antičke Grčke. Doduše, tada su mladenke kosu ukrašavale cvijećem, ali se od tog razdoblja nošenje buketa smatra kao pozitivna simbolika. Osim samog cvijeta, simbol imaju i zeleni listovi i peteljke koji predstavljaju zaštitu mladenaca od negativnih utjecaja na njihov zajednički život.

Buket koji nosite trebao bi se prilagoditi vašoj haljini te postati modni dodatak vašem stilu. Vjenčani buketi mogu biti i od plastičnog cvijeća ili nekog drugog zanimljivog materijala, premda je svježe cvijeće za vjenčanje uvijek prvi izbor. 

U buketima za vjenčanje pozornost se stavlja i na detalje s kojima možete biti potpuno kreativne – mogu imati bisere, perlice, šljokice ili detalje zanimljivih oblika.

Instagram

Cvijeće za vjenčanje može imati simboliku

Kako se za ukrase i bukete najčešće uzima sezonsko cvijeće, ovo su uobičajeni cvjetovi koji se koriste po godišnjim dobima:

proljeće – zumbuli, tulipani, poljsko cvijeće

ljeto – božuri, ljiljani, bijeli karanfili, suncokreti

jesen – hortenzije, orhideje, dalije

zima – ruže, amarilis, božićna zvijezda, allium

Od ovog cvijeća možete praviti bukete, ali i ukrase za stol. Pronašli smo neke ideje.

Instagram

Predivne bukete cvijeća možete iskoristiti na gotovo svakom dijelu uređenja za svoje vjenčanje. 

Ako imate vjenčanje na otvorenom u toplijim mjesecima, velik luk s ružama ili drugim velikim cvjetovima biti će odlično mjesto za fotografije i stvaranje romantičnog ugođaja.

Instagram

Ako imate mogućnosti u svojoj sali za vjenčanje napraviti ovakvo jedno mjesto za fotografiranje, nikako ne zaboravite ukrasiti ga cvijećem. 

Lagani tonovi buketa u kombinaciji sa lampicama ili lampionima stvarat će ugodnu atmosferu baš za zaljubljene.

Instagram

Instagram

Od detalja koje smo spomenuli možete koristiti balone. Oduvijek su bili simbol zabave i sreće, pa ne postoji razlog zašto ih ne biste kombinirali s cvijećem za vjenčanje. 

Instagram

Osim cvijeća na stolu, možete ga postaviti i iznad stolova. Ova zanimljiva instalacija u nježnim bojama odat će dojam pravog vilinskog vjenčanja. 

Cvijeće na stolovima u restoranu ne mora nužno biti u velikim vazama i buketima. Ovaj inovativan način kombiniranja zelenog granja, drveta i svijeća učinit će cijeli prostor toplijim. 

Ne zaboravite i na ukrašavanje prostora gdje se održava vjenčanje. Jednostavni buketi poljskog cvijeća biti će pravi pogodak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.