LJUBAV I VEZE

Postoji pet faza ljubavi, mnogi stignu samo do treće

( Ilustracija)

CDM

23.2.2018

Prema psihologu Džedu Dajmondu (Jed Diamond), postoji ukupno pet nivoa “ljubavi” kroz koje parovi prolaze. A ako kojim slučajem otkrijete da obično zapnete prije posljednje, nema straha, jer većina parova zapne na trećoj.

Dajmondovi nivoi temelje se na 30 godina iskustva u proučavanju veza, a oni su sljedeći:

Zaljubljivanje

Poznato ili kao faza medenog mjeseca. U toj fazi sve svoje snove projektiramo na partnera. Slijepi smo za njegove mane i oni su slika i prilika naših ideala. To se događa jer naši hormoni rade "prekovremeno", a mi im u potpunosti vjerujemo. Upravo zbog toga ta faza ne traje vječno.

Proglašavanje veze službenom

To je trenutak u kojem postajemo par. Neki se parovi u tom periodu useljavaju u zajednički stan ili čak počnu da planiraju budućnost. Osjećamo se poput jedne cjeline, zaštićeno, željeno i uvjereno da je naš partner prava osoba za nas, te da je naša veza "suđena", prenosi metro-portal.hr.

Razočaranje

I, evo nas. Faza kada sve prestane biti savršeno. Prema Dajmondu, ona je više povezana s povratkom naše sumnje, nego nekom specifičnom greškom našeg partnera. To je trenutak u kojem se pitamo hoćemo li mi i oni trajati zauvijek. Razmišljamo o raskidu, jer nam odjednom puno toga smeta. U ovoj fazi, kada nestanu one iluzije koju smo stvorili u fazi jedan, mnogi parovi okončavaju vezu.

Stvaranje "prave" i "trajne" ljubavi

Nema tačnog odgovora koji može reći kako preživjeti treću fazu, no ako je preživimo, četvrta je toga vrijedna. Dajmond preporučuje da zatvorite oči i gurate dalje. Poenta je u razumijevanju da naš partner nije savršena osoba, nego ona od krvi i mesa, što znači da ga moramo prihvatiti sa svim manama i vrlinama. To je ljubav.

Trenutak kad vaša veza počne da mijenja svijet

Nakon što smo prebrodili teže razdoblje i spoznali da li je ta osoba ona s kojom ćemo nastaviti život, zajedničke dobre strane i slabosti naučimo da pretvorimo u nešto što nas povezuje. Više niste zajedno samo da ne budete sami, nego zato što imate zajednički cilj, bez obzira na to radi li se o poslu ili porodici. Odlučili ste da budete ravnopravni i ostvarite vaš zajednički san.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.