KVALITETNA VEZA

Recept za sretan brak: 5 važnih tački kojim ćete postići harmoniju

Iza romantizirane fasade modernih vjenčanja krije se složenija stvarnost

Značajna transformacija brakova. Pixabay

Dž. R.

11.4.2024

Gledanjem šarmantnih Disney filmova kao i romantičnih komedija u odrasloj dobi neugodnost. Iako ovi filmovi sadrže romantične trenutke, duhovite scene i nostalgične pjesme, njihove temeljne poruke često su zastarjele, a ponekad i uvredljive.

Za razliku od starih bajki u kojima su likovi poput Pepeljuge pasivno čekali spašavanje od strane princa, savremeni brakovi su doživjeli značajnu transformaciju. Današnji parovi spajaju tradicionalne vrijednosti s progresivnim, egalitarnim perspektivama.

Evolucija braka

Historijski gledano, brak je služio kao praktičan dogovor vođen ekonomskom stabilnošću i društvenim statusom. Međutim, društveni napredak redefinirao je instituciju. Stefani Kunz (Stephanie Coontz), autorica knjige Marriage, a History: How Love Conquered Marriage, tvrdi da se brak pomaknuo od saveza vezanih dužnošću do odnosa skoncentrisanih na ljubav i druženje.

Iza romantizirane fasade modernih vjenčanja krije se složenija stvarnost. Današnji parovi gaje povećana očekivanja u raznim aspektima života, odgađaju brak kako bi dali prioritet ličnom razvoju i karijernim težnjama.

Odabir pravog partnera

U potrazi za idealnim supružnikom, savremeni samci drugačije pristupaju spojevima. Ne radi se samo o pronalaženju hranitelja obitelji ili domaćice, radi se o traženju najboljeg prijatelja, ravnopravnog intelektualca, osobe od povjerenja i strastvenog suputnika.

Eli Finkel, profesorica psihologije na Sveučilištu Northwestern, za portal Psychology Today naglašava važnost zajedničkih vrijednosti, interesa i ciljeva u poticanju zadovoljstva u braku. Romantična hemija i usklađenost načina života sada su nezamjenjive kvalitete u vezama.

Recept za sretan brak

Istraživanja pokazuju da uspješni brakovi dijele ovih pet ključnih tački:

1. Duboko prijateljstvo – parovi koji se intimno razumiju i podržavaju njeguju otpornost i povezanost

2. Efikasna komunikacija – konstruktivan dijalog i izražavanje emocija jačaju intimnost i pomažu pri rješavanju sukoba

3. Uzajamno poštovanje – divljenje međusobnim kvalitetama i pružanje prostora za osobni rast potiče zadovoljstvo i smanjuju stopu razvoda

4. Povjerenje i integritet – dosljedna iskrenost i pouzdanost grade emocionalnu sigurnost i zadovoljstvo

5. Način razmišljanja o rastu – održavanje odnosa uključuje stalnu predanost uzajamnom rastu i podršci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.