PUTOVANJA

Putovanja su ključ sreće: Više usrećuju od dana vjenčanja

Istraživanje sprovedeno na 17 hiljada ispitanika

Redakcija

6.12.2016

Kakav god odmor željeli i provodili, u luksuznom hotelu ili na seoskom domaćinstvu, planiranje putovanja i sam odmor usrećuju ljude pa će radije negdje da otputuju nego, na primjer, da odu "na sastanak", pokazalo je uz ostalo istraživanje Booking.com stranice na 17 hiljada ispitanika, prenosi B92.

Za većinu ispitanika putovanja su ključ prave sreće, pokazalo je istraživanje sprovedeno u 17 zemalja. Gotovo polovina ispitanika izjavila je da im putovanje na odmor donosi veću sreću od dana njihovog vjenčanja, dok ih više od tri četvrtine (oko 77 posto) kaže da takva putovanja rezervišu kako bi se razveselili kad im to treba.

Odmorima se 50 posto anketiranih veseli više nego novom poslu, 45 posto više nego vjeridbi, a 30 posto više nego rođenju djeteta, dok 56 posto više voli odmor od materijalnih dobara poput odjeće, nakita i tehnike, a gotovo 50 posto putovanja stavlja ispred renoviranja doma.

Sedam od deset ispitanika kazalo je da se najbolje provedu na odmoru kada se tamo gdje su smješteni osjećaju kao kod kuće, a više od dvije trećine najviše usrećuje boravak u hotelu, hostelu ili vili, dok se trećina najbolje osjeća u apartmanu ili kući s lokalnim stanovnicima.

- Emocionalni zanos koji donosi putovanje događa se u svakoj fazi procesa, od planiranja, preko rezervisanja pa sve do samog odlaska na putovanje, a čak 72 posto ispitanih ističe da su uzbuđeni već prilikom samog istraživanja gdje otići na odmor - navode iz Booking.com-a.

Podaci iz istraživanja pokazuju i vezu između uživanja u iskustvu rezervacije i sreće tokom putovanja, što znači da je jedan od najboljih pokazatelja srećnog odmora ugodan postupak rezervacije, kao i da dobro isplanirano putovanje i jednostavna trenutna rezervacija mogu znatno povećati sreću, bez obzira na to kakvo putovanje i boravak putnici tražili.

Istraživanje pokazuje i veliku zavisnost od planiranja i rezervisanja putovanja, jer više od trećine ispitanika priznaje da istražuje za odmor mjesecima, a neki i godinu dana unaprijed. Kad su već na odmoru, gotovo devet od deset ispitanika tvrdi da su im najsrećniji trenuci prvog dana odmora i trenutak kada prvi put ugledaju gdje će biti smješteni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.