PUTOVANJA

Zabranjeni raj: Otok 250 ljudi i mnoštva morskih medvjedica

Avaz.ba

11.9.2017

Na prvi pogled Nihau djeluje kao idealno mjesto za odmor. To je najmanji naseljeni otok na Havajima, a prostire se na gotovo 180 kvadratnih kilometara uz zapadnu obalu Kauaija.

U ovom tropskom raju okruženom Tihim okeanom temperature su tokom cijele godine između 20 i 30 stepeni Celzijusa, a plaže su prepune rijetkih školjki.

Međutim, samo rijetki ga mogu posjetiti. Naziva se zabranjenim otokom jer je u privatnom vlasništvu, a do njega se stiže samo na poziv.

Kralj Kamehameha IV prodao je Nihau 1863. godine Elizabet Sinkler za 10.000 američkih dolara, a njeni nasljednici – porodica Robinson – upravljaju otokom već više od stotinu godina.

Popis stanovništva iz 2009. godine pokazuje da na otoku  živi 130 osoba, ali je moguće da je broj u međuvremenu dostigao 250.


Tu nema izgrađenih ulica, hotela, ni supermarketa. Jednom nedjeljno na Nihau pristaje brod koji vozi potrebne namirnice, a za slučaj opasnosti, na raspolaganju je helikopter vlasnika. Konji i bicikli su glavna transportna sredstva.

Stanovnici nemaju mobilne telefone ni vodoinstalacije, a električna energija dobiva se preko solarnih panela.

Vlasnici žele da održe havajsku kulturu, pa je Nihau jedini otok u Havajima na kojem samo rijetki govore engleskim jezikom. 


Na otoku dominira suh teren, pa ga stanovništvo koristi za uzgoj stoke. Svako domaćinstvo ima malu baštu sa povrćem i voćem.

Nihau je dom i za havajsku morsku medvjedicu, a na otoku se rađa svake godine deset do 12 mladunaca ove, inače ugrožene vrste životinja, prenosi Dnevnik.


Good night from Kauai. #kauai #travel #niihau #kauaisunset

A post shared by DisRunnerK (@disrunnerk) on

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.