(Foto: Agencije)

Pravi raj: Ovo je evropski grad koji ima najmanje stresa na svijetu

Avaz.ba
14.09.2017 14:01
A
A
A

Njemački gradovi prednjače u bezbrižnom i najmanje stresnom životu, a na toj listi, Štutgart je na prvom mjestu, pokazuje najnovije istraživanje.

Ako miran i bezbrižan život podrazumijeva šetnju pored stabala i cvijeća, pozamašnu sumu na bankovnom računu i siguran posao, onda je idealno mjesto za život Njemačka.

Novo istraživanje pokazalo je najviše i najmanje stresne gradove na svijetu u 2017. godini na osnovu faktora koji uključuju prometnu gužvu, javni prevoz, postotak zelenih površina, finansijski status građana uključujući razinu duga, fizičko i mentalno zdravlje, kao i količinu sunčeve svjetlosti koju grad dobija godišnje.

Od 150 rangiranih, četiri od deset najmanje stresnih gradova svijeta su u Njemačkoj. Štutgart je najmanje stresan, Havofer je na trećem, Minhen na petom, a Hamburg, zajedno s Gracom dijeli deveto mjesto.

Mali, ali bogati Luksemburg, domovina manje od 600.000 stanovnika, ima drugi najniži nivo stresa.

Švicarski Bern je na četvrtom mjestu, francuski Bordo na šestom, a Edinburg na sedmom mjestu. Sidnej u Australiji je jedini neevropski grad među prvih deset najmanje stresnih, a Seattle je najmanje stresan grad u SAD.

Najstresniji grad je Bagdad, a nakon njega Kabul.