PUTOVANJA

Beč na putu da postane digitalni glavni grad Evrope

Avaz.ba

2.10.2017

Austrijska metropola, Beč, na putu je da, pored toga što je već glavni grad u oblasti kulture, postane digitalna prijestolnica Evrope. 

Beč je, pored toga što je i u samom vrhu gradova sa najboljim kvalitetom života u svijetu, najveći univerzitetski grad na njemačko govornom području sa više od 200.000 studenata. Sada Beč ide korak dalje i teži da posane digitalni glavni grad Evrope, kako je konstatovano na konferenciji "DigitalDays 2017". 

- Tehnologija i digitalizacija nude mnoge mogućnosti za grad i stanovništvo svih starosnih grupa - kazao je gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl (Michael Häupl), na otvaranju i istakao značaj digitalnog obrazovanja. 

- Moramo se boriti protiv digitalne nepismenosti a digitalizacija ne smije da bude projekat za elite. Digitalno obrazovanje je važan element za opstanak na tržištu rada - rekao je on ukazujući na inicijativu "DigitalCity Wien". 

Prema njegovim riječima za sam grad od posebne važnosti je nova vrsta saradnje između preduzeća i javne iprave, zbog čega će programiranije biti delatnost koja će u budućnosti biti još značajnija. IT preduzeća, koja su učestvovala na konferenciji, ukazala su da postoji stalna potreba za kvalifikovanom radnom snagom. 

Inicijativu "DigitalCity Wien" osnovali su 2014. godine preduzetnici i uprava Grada Beča kao posljedicu nedostatka stručnog kadra, sa ciljem da Beč postane vodeći u Evropi u oblasti digitalne scene, prenose agencije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.