PUTOVANJA

Veliki okeanski put: 243 kilometra fascinantne historije i najljepših krajolika Australije

(D. K.)

5.10.2017

Veliki okenaski put nalazi se na listi australskih nacionalnih blaga, a mnogi ga smatraju i najdužim ratnim spomenikom na svijetu.

Izgradnja ovog puta, za koji kažu da pruža najveći užitak vožnje na svijetu, započeta je odmah nakon Prvog svjetskog rata i trajala je punih 13 godina.

Osim simboličnog i ekonomskog značaja, izgradnja puta je osigurala radna mjesta mnogim nezaposlenim Australcima tokom teških godina Velike depresije.

Osim toga što pruža jedinstven panoramski pogled, ova saobraćajnica je i spomenik posvećen žrtvama Prvog svjetskog rata, a u njenoj izgradnji je učestvovalo 3.000 vojnih povratnika.

Putni pravac, dužine od 243 kilometra, proteže se duž Južne obale Australije i ručno je prokopan kroz krševitu i gustom šumom obraslu obalu.

Neki od najljepših krajolika i nacionalnih parkova Australije nalaze se tik uz ovaj putni pravac.

Put prolazi kroz nacionalni park Grejt otvej i njegovu veliku šumu, da bi potom izbio na čuvenu formaciju krečnjačkih stijena, koja oduzima dah, poznatu pod imenom "Dvanaest apostola".

To su monumentalni krečnjački stubovi koji su nekada bili integralni dio stjenovite obale, ali su se vremenom i erozivnim procesima izdvojili od nje i sada usamljeni izranjaju iz zatalasane vode okeana, piše National Geographic.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.