PUTOVANJA

Kupujete državljanstvo? Evo u kojim državama je najjeftinije

( Ilustracija)

J. B.

16.10.2017

Postoje desetine država koje vam nude državljanstvo, naravno uz određenu novčanu kompenzaciju. Za sve nas koji nemamo milione, ovo su države koje nude državljanstvo za manje novca, piše CNBC.com. 

Malta je bila u centru pažnje prošle sedmice kada je parlament odobrio da se državljanstvo može kupiti za 900.000 dolara. Pasoš dolazi sa punim beneficijama EU, a ovaj pasoš je i također najmanje restriktivan za sve one koji vole putovati.

Da biste imali pravo na duži boravak u Portugalu morate uložiti 675.000 dolara u neku nekretninu, ali to vam i dalje ne daje puno državljanstvo.

Početkom ljeta Irska je smanjila investicijski zahtjev za 50 posto, što znači da sada za 675.000 dolara možete dobiti prebivalište, a uz malo strpljenja i pet godina čekanja i pasoš.

Bolju opciju nudi Latvija gdje možete dobiti petogodišnje državljanstvo za samo 96.000 dolara, kojim dobijate pristup državama Šengena.

Bugarska je na spisku država koje nude puno državljanstvo za 500.000 dolara, a ukoliko ipak više volite Makedoniju, državljanstvo će vas koštati isto, s tim da morate zaposliti i 10 ljudi.

Pasoše zemalja Bliskog Istoka je skoro nemoguće dobiti, ali ima izuzetaka. U Dubaiju, koji pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima zahtjev za državljanstvo možete predati samo kada kupite imovinu u vrijednosti od 273.000 dolara.

Ako ipak volite malo egzotičnije krajeve, Karipska ostrva Antigua i Barbuda nude pravo prebivališta za skromni ulog u nekretnine od 400.000 dolara. Ovom ponudom dobijete i pravo putovanja u 131 državu bez dodatnih viza.

Ukoliko želite besplatnu varijantu postoji Paragvaj. Ova zemlja u Južnoj Americi nudi državljanstvo svim osobama koje su tu provele najmanje tri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.