Deset najstrašnijih turističkih atrakcija u Evropi: Kapela kostiju, prazna Hitlerova bolnica

Avaz.ba
04.12.2017 18:23
A
A
A

Pored Azurne obale, evropskih metropola, velikih katedrala i mnogih drugih atrakcija koje krase Evropu i privlače turiste širom svijeta, postoje i ona mjesta koja liče na najstrašniji horor film. Izdvojili smo listu najpopularnijih ukletih destinacija u Evropi, piše Daily Mail.

Kapela kostiju, Portugal

Kapela je izgrađena od kostiju više od 5.000 monaha. Pored zidova sačinjenih od poslaganih kostiju vise i dva skoro kompletna skeleta, jedan od odrasle osobe drugi od djeteta.

 Sedlek kosturnica, Češka

Slično kao i kapela u Portugalu, i enterijer ove malene crkve čine ostaci više od 40.000 ljudi. Pažljivo poređane i sklopljene lobanje i kosti sačinjavaju krst i veliki luster unutar male kapele u predgrađu poznate turističke destinacije, Kutna Hora u Češkoj.

Katakombe Kapucinera u Palermu, Italija

Iako je prvo bilo namijenjeno za umrle monahe, vremenom je sahranjivanje na ovom mjestu postalo statusni simbol, a neki leševi stari su i pet vjekova. Mumificirana tijela ređana su na hodnicima postavljena uza zid, a definitivno najpoznatije tijelo je ono dvogodišnje Rozalije Lombardo, poznatije i kao “Uspavana ljepotica kapucinskih katakombi”.

Pripjat, Ukrajina

Nekada živahno mjesto, a danas grad duhova. Zbog velike Černobiljske nuklearne katastrofe 1986. godine, ovaj grad pored Černobilja izgleda kao niz scena iz nekog postapokaliptičnog horor filma.

Crkva Sv. Đorđa, Češka

Srednjovjekovna crkva u selu Lukova ruinirana je 1968. godine kada se crkveni krov obrušio usred jedne sahrane. Mještani su crkvu napustili, jer su taj događaj smatrali kao znak od Boga da je crkva ukleta. Umjetnik Jakub Hadrava je bio zadužen da crkvici udahne nov život svojom gipsanom instalacijom u obliku duhova. Međutim, niko nije ni slutio da će crkva Sv. Đorđa postati svjetska turistička destinacija.

Vojna bolnica Belic Hajlšteten, Njemačka

Vojna bolnica izgrađena je 1898. godine kako bi lečila oboljele od tuberkuloze. Ništa tu ne bi bilo sporno da ne postoji podatak da je u ovoj bolnici od sigurne smrti za vrijeme Prvog svjetskog rata spašen kasnije vođa nacističke Njemačke, Adolf Hitler. Oni koji se usude da posjete bolnicu danas mogu i dalje da vide bolničke krevete, instrumente, jer ništa nije pomjereno od onog dana kada je napuštena 1995. godine. Ostala je ista jeziva tišina koja vlada ovim prostorom.

Staro jevrejsko groblje u Pragu, Češka

Groblje je smješteno u Jevrejskoj četvrti, a zanimljivo je što se zbog manjka mjesta moralo širiti vertikalno, što znači da danas ima 12 slojeva. Najstariji spomenici datiraju još od 1478. godine, a vidljivo je samo 12.000 grobova. Vjeruje se da je na tom prostoru svoju vječnu kuću pronašlo čak 100.000 ljudi.

Brdo krstova, Litvanija

Ovo mjesto predstavlja simbol litvanske borbe za nezavisnost od ruskog imperijalizma. Ne znajući gdje su njihovi najdraži izgubili živote u toj borbi, Litvanci su na ovom brdu počeli da postavljaju krstove. Brdo krstova postalo je mjesto hodočašća gdje mnogi dolaze da se mole Isusu Hristu.

Most Overtaun, Škotska

Most izgrađen u viktorijanskom stilu smatra se tačkom gdje se život i smrt susreću oči u oči i da je zbog toga uklet. Već 70 godina psi spontano skaču sa tog mosta, jer postoji neka sila koja ih vuče na dole. Pored toga, prepričava se i legenda da je jedan čovjek bacio svoju novorođenu bebu u smrt vjerujući da je ona otjelotvorenje đavola.

Maunsel tvrđave, Velika Britanija

Crveni tornjevi na obali Kenta izgrađeni su kako bi odbranili Veliku Britaniju od invazije nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata. Godine 1956. su napuštene i sada ih ispunjava huk vjetrova sa mora.