Zaboravljeno mjesto koje nije stvoreno za ljude

Avaz.ba
19.12.2017 17:40
A
A
A

Iako je tek oko 200 kilometara udaljen od centra Los Anđelesa, za Karizo znaju samo rijetki Amerikanci, prenosi Punkufer.

Ova zapanjujuća ravnica u kalifornijskom okrugu San Luis Obispo, dugačka 80 km i široka 24 km, proglašena je 2001. godine nacionalnim spomenikom SAD.

U 18. vijeku mala grupa španskih i portugalskih istraživača planirala je da je naseli, ali je naišla na nepremostive probleme, neprobojan planinski lanac Temblor, koji je sprečavao prodor sa sjevera.

Karizo se nalazi i na rasjedu San Andreas, zbog čega je riječ o prostoru s jakom seizmičkom aktivnošću.

Zato ne čudi što je godinama bio jedno od najizolovanijih mjesta u Kaliforniji.

S južne strane se prostire nešto pitomiji Kalijente Rendž, koji je pun monumentalnih stijena, a u sredini Kariza nalaze se polja soli, koja se u rijetkim slučajevima kiše ispune vodom i pretvaraju u ogromna jezera.

Geografska izolacija i manjak pitke vode čine ravnicu Karizo mjestom koje nije pogodno za život ljudi, što dokazuje šačica napuštenih farmi u kojima su pojedinci godinama bezuspješno pokušavali da zarade hljeb.

Otkako je prostor proglašen nacionalnim spomenikom, izgrađene su ulice koje su olakšale dolazak. Osim toga, uređeni su putevi za ljubitelje hodanja, biciklizma ili jahanja konja.

Uprkos tome, Karizo svake godine posjeti samo 30.000 osoba. Poređenja radi, Nacionalni park Džošua Tri udaljen je od Los Anđelesa 225 kilometara, a svake godine posjeti ga 1,6 miliona ljudi.