PUTOVANJA

Velika i razvijena zemlja u centralnom dijelu Evrope: Prođoh Njemačkom kroz gradove

Piše: Arijana MISIMOVIĆ

14.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+17

Foto: A.Misimović/Agencije

Osloboditi se stresa, odbaciti teret koji nosi život sa svakom godinom više, otvoriti srce i koračati dalekim putevima, s tim mislima je započelo ovo putovanje. 

Krenuli smo put Njemačke, tačnije grada Manhajma, i vozili se 22 sata. Svaka nova stanica dovela je nove ljude, a svaki čovjek sa sobom i svoju životnu priču.

Budući da smo putovali u vrijeme praznika, mnogi su odlučili prijeći hiljade kilometara do svojih najmilijih u svijetu. Vozili smo se tako od Sarajeva, Kiseljaka, Visokog, Kaknja, Zenice, preko Ljubljane, Minhena, Štutgarta i dođosmo u Manhajm.

Prvi traktor

Mali je to grad u njemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, leži na rijekama Rajni i Nekaru. Kada pitate nekoga po čemu je poznat, reći će vam da je to studentski grad te da su mnoge njegove četvrti izgrađene u obliku kvadrata.

Osim toga, prvi traktor pojavio se na ulicama ovog grada, a prvi avion na mlazni pogon je upravo ovdje konstruiran. Manhajm broji nešto više od 300.000 stanovnika.

„Srdačna dobrodošlica u zimsko selo Rhein Neckar Zentrum", stajalo je na ulazu u pravu zimsku bajku. Turisti iz cijelog svijeta došli su da u ovom kraju osjete zimsku čaroliju, uz kuhano vino začinjeno bademom, kobasice koje su neizostavna kombinacija i ukusne kolače s cimetom i marcipanom.

Za vruće piće izdvojit ćete šest eura i usto dobiti unikatnu čašu na poklon, ili povrat od dva eura, izbor je na vama. Gdje god se okrenete, dočekat će vas drveni dućani ukrašeni svakojakim svjetlećim ukrasima, borovi na kojima trepere lampice, uz velike božićne vrteške koje kao da nas sve pozivaju na ljubav i mir.

Put nas je odveo i do Frankfurta, Diseldorfa, Kelna, Hajdelberga...

U srcu Frankfurta nas je dočekao neobičan prizor „Ćevabdžinica Novo Sarajevo", sa svim bosanskim specijalitetima. Četiri eura burek sa sirom, mesom, zeljem, šest eura ćevapi, ajvar po želji...

Sljedećeg dana otišli smo u Diseldorf, kako ga zovu, „grad grofova", na rijeci Rajni, središte njemačke modne industrije, oglašivačkih agencija i multinacionalnih korporacija.

Prošetali smo duž popularnog šetališta „Königsallee", otišli do „Rheinuferpromenade", gdje smo, uz veličanstveni pogled na rijeku Rajnu, popili izvrsno „Schneider Weisse" pivo.

Nova poznanstva

Posjetili smo i najstariji grad u Njemačkoj - Keln. Osvojio nas je na prvi pogled. Prvi prizor bio je pogled ka Kelnskoj katedrali. Impozantna građevina, toliko velika i lijepa da jedva stane u jednu fotografiju.

Od 21 sat već se zatvaraju mnoge radnje, praznični marketi i pabovi, ali smo uspjeli pronaći idealno mjesto za večeru. Vrijeme za večeru iskoristili smo i za druženje i nova poznanstva.

- Ovdje je lijepo, ali srce mi zaigra i suze krenu svaki put kad posjetim Sarajevo - kazao nam je jedan mladi Bosanac.

Nostalgični su i oni stariji kad, kako kažu, vide nekog svog pa onda bude: „Hajde, zemljak, da popijemo kafu", a nema kafe do one u Bosni.

Osjetiti djelić luksuza

Diseldorf će osvojiti srca svih strastvenih zaljubljenika u visoku modu. „Versace", „Prada", „Karl Lagerfeld", „Gucci", „Coco Chanel", „Tiffany&Co.", samo su neke od ekskluzivnih radnji koje možete pronaći ovdje, ali ne i ući u njih kad god to poželite.

Ako, primjerice, želite posjetiti „Tiffany&Co.", na vratima će vas dočekati zaštitar u finom odijelu, pa će tako samo oni najsretniji imati prolaz. Neki su čekali satima ispred samo da okuse djelić luksuza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.