ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Dablin: Grad dvoraca, muzeja, piva...

Piše: Fuad MUSTAFIĆ

18.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Dablin je grad dvoraca, palača, zelenila, čistoće, piva, dragih i prijatnih stanovnika. Moderna irska prijestonica danas se smatra jednim od najrazvijenijih gradova Evrope i svijeta. Zahvaljujući bogatoj i burnoj prošlosti, ovaj grad sa pravom zauzima sami vrh svjetske liste najzanimljivijih turističkih destinacija koje vrijedi posjetiti.

Široke ulice

U prijestonici Irske nezaobilazni su posjeta rodnoj kući Oskara Vajlda (Oscar Wilde), Nacionalnom muzeju, velikom parku “Sveti Stefan”, fotografisanje na Merion skveru i ispred poznatog Okonelijevog mosta nad rijekom Lifej. Uže gradsko jezgro preplavljeno je pabovima i nemoguće je nešto ne naučiti o pomalo zaboravljenim simbolima ove neobične zemlje, poput djeteline, keltskog krsta, legende o svetom Patriku i harfi. 

U najvećem irskom gradu nema nebodera pa tako skoro da nema ni stambene ili poslovne zgrade više od tri sprata. To je zbog toga što je najduži period gradnje bio u kasnom 18. stoljeću, kad su u modi bile niske zgrade i široke ulice.

Na skoro svakom koraku mogu se vidjeti bajkovite vile i palače iz 18. stoljeća, koje prkosno odolijevaju napadima modernih, staklenih i čeličnih zgrada.  

Grad je podijeljen na dvije velike oblasti. Prva je O’Konel strit, na kojoj se nalaze ogromni bulevar i glavna gradska ulica, u kojoj su smješteni čuveni spomenik, ogromnog srebrenog koplja. Zanimljivo je da se u ovoj ulici nalazi i najstarije porodilište u Evropi.

Drugi dio grada poznat je kao Templ bar, nekadašnja boemska četvrt, koja je s vremenom postala ulica u kojoj se nalazi veliki broj tradicionalnih irskih pabova. Osim što na ovom mjestu možete probati ukusno pivo, možete se upustiti i u avanturu obilaska starih antikvarnica i galerija.  

U ovom dijelu grada često odzvanjaju zvuci irskih gajdi i milozvučnih frulica.

Jedan od najvećih simbola ovog grada zasigurno je poznati Carski dvorac, sagrađen još 1204. godine.  

Kružna putovanja

Većina dvorca ponovno je izgrađena u 18. stoljeću, uključujući pozlaćene državničke stanove. Originalno je sačuvan samo Rekord toranj, koji se nalazi pored gotske kapele iz 19. stoljeća. 

Glavni grad je dobra baza za turistička kružna putovanja, koja uključuju neke od najatraktivnijih krajolika istočne Irske. Dublin je i dom trećine irskog stanovništva, a postao je i jedan od većih turističkih centara Evrope sa značajnim zračnim i trajektnim prilazom kroz luku “Dun Laoghaire”. Prošle godine grad je posjetilo više od tri miliona stranih i skoro milion domaćih turista.

Ginisova pivara

Velika “Ginisova pivara” smještena je u centru grada. U njoj se proizvodi originalno crno pivo, koje je nekoliko puta proglašavano najboljim na svijetu. Na vrhu pivare nalazi se zastakljeni pab, s kojeg se pruža predivan pogled na ovaj magični grad.

Najstarije knjige svijeta

Jedan od najpoznatijih svjetskih univerziteta Triniti koledž nalazi se u ovom gradu. Osnovan je još 1592. godine, a u njemu se nalazi poznata “Knjiga o Keltima”, koja datira još iz 800. godine i izložena je u veličanstvenoj Staroj biblioteci. Nacionalni muzej Irske također je jedna od kulturnih znamenitosti ovog grada. U njemu se nalazi bogata kolekcija irskih antikviteta, koji datiraju još iz 7.000. godine prije nove ere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.