ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Samarkand: Rim istoka

Osvajači su ga uništavali, pa ponovo oživljavali, a svaki put kada bi se digao iz pepela, bio je još ljepši

Piše: F. Mustafić / Avaz.ba

8.12.2019

Samarkand. Agencije

Samarkand, kako mnogi posjetioci tvrde: grad neopisive ljepote, smješten je u dolini rijeke Zarafshan i drugi je po veličini grad u Uzbekistanu.

Historija ovog grada jednako je fascinantna kao i sam njegov izgled. Star je kao Babilon ili Rim, a kroz njega su prošli mnogi osvajači, od Aleksandra Velikog, Arapskih osvajača...

Antički duh

Mnogi ga nazivaju Rimom istoka, te biserom istočnog muslimanskog svijeta. Mnogo je poetičnih imena koje su drevni putnici, pjesnici i historičari pripisivali Samarkandu, gradu sa nesvakidašnjom ljepotom.

Osvojili su ga Uzbeki 1500. godine i držali ga sve do 18. stoljeća, kada je postao potpuno nenaseljen, a tek nakon što je postao provincijski grad Ruskog Carstva i željeznički centar, grad se ekonomski oporavio.

Samarkand se danas sastoji od starog grada koji datira iz srednjeg vijeka i novog dijela izgrađenog nakon ruskog osvajanja područja u 19. stoljeću.

Samarkand je razvijen miješanjem kultura: iranske, indijske, mongolske, kao i još nekoliko zapadnih i istočnih kultura. Za čarobni i prelijepi grad Samarkand se kaže da posjeduje moć da očara i privuče posjetioce.

Tokom historije ovaj legendarni grad koji se nalazi „Na Putu Svile“ prošao je mnoge uspone i padove – osvajači su ga uništavali, pa ponovo oživljavali. Svaki put kada bi se digao iz pepela, bio je ljepši nego prethodni put. Zbog trgovačkih ruta koje su vodile od zapada do Perzije na istoku i Kine na jugu, pa sve do Indije, Samarkand je postao poznat kao grad „Na Putu Svile“.

Danas je blago jedinstvenog antičkog duha. Nalazi se na UNESCO-ovom popisu Svjetske kulturne baštine zbog obilja materijalnih i duhovnih vrijednosti. Prepun je jedinstvenih spomenika antičke arhitekture i naučnih i umjetničkih škola koje su poznate širom svijeta.

Bogata historija

Spisak slavnih građevina iz duge i bogate historije Samarkanda koje su postale izuzetno vrijedne turističke atrakcije u ovom dijelu Azije veoma je dug. Neke od najinteresantnijih su Registan, centar srednjovjekovnog Samarkanda u kom su se nalazile tri važne medrese, Ulugbegova opservatorija, Šah-i-Zinda, mauzolejski kompleks podignut u 15. stoljeću u čast Kusam ibn Abasu, koji je donio islam na ovo tlo, Bibi-Hanum džamija, koja je jedna od od najviših građevina u gradu...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.