MOJA AFRIKA

Aida Palinić: Naš put u Gambiju

Bivša balerina i rukovodilac Službe marketinga i propagande Narodnog pozorišta Sarajevo, za "Avaz" prenosi utiske sa egzotičnog putovanja

Nezaboravno putovanje. Društvene mreže

12.2.2023

Otkuda baš Gambija? Sasvim slučajno jednog depresivnog novembarskog dana suprug i ja odlučili smo da želimo otići u tople krajeve gdje sunce osmijeh mami... Gledajući u geografsku kartu Gambija se činila kao idealna zemlja koju ćemo posjetiti. Vize nisu bile potrebne za odlazak i tog trenutka avionske karte smo i kupili. 

Nismo u potpunosti znali čime sve ćemo biti oduševljeni odlazeći u Gambiju. Na kalendaru 22. januar imao je nacrtanog smješka. Došao je i taj datum.

Do Gambije smo iz Sarajeva krenuli za Cirih, potom slijedi Barcelona, zatim Kazablanka i konačno Banjul. 

Čak 17 sati i četiri leta, ali Gambija je tu, zakoračili smo. Kako smo stigli u ranu zoru jedini cilj bio je doći do hotela i odmoriti se.  Hotel koji smo odabrali nalazio se na plaži u mjestu Kotu i sam pogled na palme i more bio je predivan prizor koji smo gledali narednih 10 dana. Hotela ima bezbroj, ali naš odabir bio je upravo ovaj radi blizine mora. 

Naša avantura

Bilo je vrijeme da istražimo malu, ali vrlo zanimljivu Gambiju. 

Gledajući videoreportaže o Gambiji znali smo koja mjesta i šta želimo vidjeti. I tako je krenula naša avantura.

Prva stanica bio je Monkey park  koji se nalazi u Bijilo šumskom rezervatu. Do parka smo došli setajući plažom nekih četiri do pet kilometara, preskočit ću koji utjecaj je ostavilo ekvatorsko sunce na naš ten. Svaku sekundu neko od lokalnih prodavača nam je nudio da kupimo ručno rađeni nakit, predivne afričke haljine i marame, da svratimo na friško cijeđeni sok.

Da se odmorimo uz masažu na plaži ili uradimo afro pletenice i probamo njihove slastice napravljene od kikirikija sa đumbirom i sve to uz osmijeh.

Došetali smo do parka u kojem se pored nekoliko vrsta majmuna mogu vidjeti razne ptice, a najviše smo se obradovali onoj iz crtića "Kralj lavova" Zazoo , piton i mnoštvo egzotičnog bilja i drveća. 

Zaista nevjerovatan je osjećaj biti okružen stotinama majmuna, hraniti ih bananama i kikirikijem dok vam bezbrižno skakuću s ramena na rame. Ima nešto ljudsko u tim životinjama. Idealno mjesto za predivne fotografije.

Radnici tog parka pozvali su nas da ručamo s njima što je bio poseban ugođaj i za nas nikad doživljen. Jeli smo svi iz istog tanjira, njihovo tradicionalno jelo yassa, jelo napravljeno od riže i ovog puta s ribom. Jednostavno, ali ukusno s mnoštvo začina od kojih dominira čili.

Napuštamo park, vraćamo se u hotel.  Večer smo proveli uživajući u izvedbi tradicionalnog afričkog plesa i zvuku bubnjeva.

Odredište koje smo željeli vidjeti jeste park s krokodilima u Bakau u okviru kojeg se nalazi i mali muzej u kojem možete saznati više o historiji i tradiciji Gambije.

Nakon muzeja ulazimo u područje u kojem se nalaze krokodili, njih više od stotinu, oko kojih možete hodati, ako ste dovoljno hrabri, doticati ih i maziti poput kućnih ljubimaca. Na izlazu smo kupili ogrlice sa zubom krokodila kao podsjetnik na ovaj fantastični doživljaj. 

Abuko park prelijepo mirno mjesto gdje koje će vam ponuditi da u tišini gledate majmune kako skaču s grane na granu, da vidite hijene i lešinare, uživate u ljepoti prirode. Gusto granje koje pravi deblu hladovinu ovaj ugođaj čine potpunim. 

Afrika - Avaz
Afrika - Avaz
Afrika - Avaz
Afrika - Avaz
Afrika - Avaz
+1

Rege muzika

Mjesto gdje započinjemo svoje putovanje u tradicionalnim gambijskim čamcima, obilazimo rukavce u delti rijeke Gambije posmatrajući gustu šumu Mangrovije koja raste u vodi, na čijim stablima pod vodom žive ostrige. Sama rijeka Gambina je čak 150 kilometara od njenog ušća duboko u kontinent zapravo slana. Dubina varira od pola do najviše dva metra, ovisno od plime i oseke. Zalazimo u autentično lokalno selo gdje saznajemo sve o načinu života lokalnih seljana, te saznajemo da se od ljuski ostriga, koje skupljaju tamošnje žene, pravi cement i boja za farbanja. Našim domaćinima ostavljamo napojnice kao znak podrške lokalnom stanovništvu sela. Ponovo slijedi povratak u hotel.

Uz ugodne zvuke rege muzike i poznate nam stihove pjesama Boba Marleja zaplesali smo u noć.

Tanji (Tanđi) je smješten na Atlanskom okeanu, to je ribarsko selo i za nas je bilo impresivno vidjeti to mjesto. Ogromne gužve, šareni čamci, riblje iznutrice na cijelom području plaže ukusna su delicija za jata galebova. Ribarske mreže, muškarci i žene koji čiste ribu. Trgovina se odvija tu na licu mjesta. Riba direktno iz mora u vašu korpu. Možete kupiti i dimljenu ribu koja pravi baš tu u Tanjiju. Prizor kojeg ću se sjećati nevjerojatno je vizuelno iskustvo koje vas ostavlja bez teksta.

Prolaskom kroz Arch 22  dolazimo u glavni grad Gambije Banjul u kojem možete vidjeti džamije drugačije arhitekture od nama uobičajenih, katedralu, posjetiti nacionalni muzej, galerije i otići na  najpoznatiji market u Gambiji (Albert market). Naš fokus je bio Albert market. Pripremite se za cjenkanje ukoliko posjetite ovo mjesto. Na Albert marketu možete kupiti predivne rukotvorine od drveta i drugih materijala, tradicionalne muzičke instrumente i odjeću kao uspomenu da ste bili u Gambiji. 

Izlet u Senegal 

Ukoliko iz Gambije želite posjetiti Senegal a državljanin ste BiH, potrebno je da imate vizu. Obavezno je biti vakcinisan protiv žute groznice.

Previše blizu da bi propustili posjetiti Senegal i priuštiti sebi nezaboravni safari i šetnju s lavovima. 

Zaputili smo se ka Senegalu kako bismo uživali u safariju te raskoši flore i faune. Sasvim je drugačije priči i vidjeti životinje u prirodnom ambijentu nego gledati ih u zoološkim vrtovima. Zebre, antilope, nosorog, merkati, žirafe, bradavičaste svinje... Vozite se u safari terencu po brežuljkastom terenu dok vas sunce neumorno prati. Dijete u mene ponovo je uživalo u stvarnom crtanom filmu "Kralj lavova". 

Nakon safarija izveli smo lavove u šetnju, mislim doslovno. Još jedno iskustvo koje je riječima teško opisivo, tako da neću ni pokušati opisati...

Vraćamo se u Gambiju preko senegalske granice koja više liči na buvljak nego na granični prijelaz.

U povratku se vraćamo istim putem do mjesta Bara iz kojeg se prebacujemo trajektom do Banjula, vožnja traje nekih trideset minuta sa jedne na drugu obalu delte rijeke Gambije.  Nakon trajekta za nekih četrdesetak minuta iz Banjula se vozimo za Kotu beach gdje se smješteni. 

Afrika - Avaz
Afrika - Avaz
Afrika - Avaz
Afrika - Avaz
Afrika - Avaz
+1

Gambijske plaže

Prelijepe beskrajne pješčane plaže, palme, kokosi, pjena od valova koji se lome nadomak obale, vatreni zalasci  sunca. Slike kao s razglednica. 

Iako u početku nismo imali previše očekivanja misleći da je Gambija samo još jedna od afričkih država, nama šesta po redu i da će utisci biti "već viđeno" bili smo potpuno u krivu.  Sve u svemu nezaboravnih deset dana, više od hiljadu fotografija i videozapisa, posebno iskustvo i uspomene koje ćemo pamtiti. 

Zemlja koju vrijedi posjetiti. Afrika nas uvijek nanovo fascinira.

Serekunda market

Najveća pijaca u Gambiji s bezbroj uličica čije tlo je od pijeska u kojima se lako možete vrtjeti u krug. Ovdje možete vidjeti gambijske žene odjevene u tradicionalnu odjeću kako na svojom glavama u korpama nose raznu robu. Na ovoj pijaci možemo slobodno reći prodaje se sve od prehrambenih proizvoda do odjeće i obuće. Nalik našoj pijaci na Ciglanama. No ipak šarene afričke haljine, krave i koze koje slobodno hodaju tim pjeskovitim djelom cika, graja i neizostavno cjenkanje nas vraćaju u realnost. Nismo na Ciglanama mi smo u Serekundi, najvećem gradu Gambije i pijaci čije šarenilo ostaje dugo pred vašim očima. Prilika da budete među lokalnim stanovništvom i naučite pokoju afričku riječ. Jere-jef / hvala. Mi smo naučili!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.