OAZA

Novoizgrađeni otok mjesto gdje se spajaju priroda i zajednica

Fino zrnasta mreža ulica bez automobila, unutrašnjih prostora i bujnih zelenih površina nude niz mjesta za sastanke i opuštanje stanovnika

Projekti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Z. K.

12.4.2023

Studio Space & Matter, u partnerstvu s dizajnerskim partnerima ZUS i NL Architects, pobijedio je na tenderu za razvoj stambene zajednice koja uključuje prirodu na Strandilendu, novoizgrađenom otoku koje se nalazi istočno od centra Amsterdama.

Pet klastera

Urbanistički dizajn za ovu zajednicu od 215 domova i društvenog centra daje prioritet energetskoj samodovoljnosti i kružnosti dok promovira snažan osjećaj zajednice. Urbanistički dizajn se sastoji od pet klastera, od kojih svaki ima svoje jedinstvene stambene tipologije i arhitekturu.

Fino zrnasta mreža ulica bez automobila, unutrašnjih prostora i bujnih zelenih površina nude niz mjesta za sastanke i opuštanje stanovnika. Balkoni, lođe i strukture pergole pružaju diferencijaciju fasadama i stvaraju postepeni prijelaz od javnog ka privatnom. ZUS-ov pejzažni dizajn stvara posebno životno stanište za svaki klaster.

Zajednički prostori

Ovi biotopi osiguravaju postepeni prijelaz različitih predjela dina, od vlažnih do suhih. Dizajn koji uključuje prirodu ne samo da osigurava identitet za svaki pojedinačni klaster, već i stvara otpornu mrežu koja može bolje da izdrži ekstremne uvjete kao što su suše i obilne padavine.

Centralni dio zajednice bit će nova urbana tipologija, centar za mobilnost i zajednicu.

Čvorište će postati mjesto susreta, parking i zajednički prostor za mobilnost.

Javne funkcije zajednice bit će smještene na podiju. Bit će to atraktivno sastajalište gdje će stanovnici moći organizirati zabave i društvene aktivnosti.

Biomaterijal i zelenilo

Fleksibilan raspored parking mjesta omogućava im da se koriste kao igralište ili tržnica u komšiluku kada su prazna. Terasasta fasada se sastoji od biomaterijala i zelenila, a solarni krov će osigurati energiju za komšiluk. Aktivnim angažiranjem ljudi, zajednica će stvoriti snažnu društvenu vezu koja potiče dijeljenje resursa. Ovo je zajednica koja će održavati pionirski duh za generacije koje dolaze.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.