EVO GDJE JE BIH

Želite putovati: Ova mapa rizika pokazuje najopasnije i najsigurnije zemlje za odmor u narednoj godini

Ako planirate gdje putovati sljedeće godine, ove informacije bi vam mogle biti vrlo korisne

Travelshelper

M. Z.

21.12.2023

Ako planirate gdje putovati sljedeće godine, ove informacije bi vam mogle biti vrlo korisne.

Najbezbrižniji Grenland

U planiranju bi vam mogla koristiti interaktivna karta međunarodne organizacije International SOS koja pokazuje koje su to najsigurnije, a koje najopasnije zemlje na svijetu.

Tako je Južni Sudan, Libiju, Afganistan, Siriju, Ukrajinu i Irak u narednoj godini bolje izbjegavati, a među najbezbrižnijim zemljama su Grenland, Finska, Norveška, Island i Luksemburg.

Interaktivna godišnja karta osmišljava se prema rizicima od kriminala, društvenih i političkih nemira, a od ove godine uvršten je i utjecaj klimatskih promjena na sigurnost putnika, piše Pun Kufer.

Sukobi koji se razvijaju u Gazi, Libanonu, Rusiji i širom afričke regije Sahel doveli su do povećanja rizika za putnike na tim područjima. Zbog kriminala i nemira Venecuela, Honduras i Haiti također nose visoki sigurnosni rizik.

Negativni utjecaji klimatskih promjena odnosi se na globalni porast temperatura pa se tako u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Italiji rizik smatra niskim, ali u zemljama kao što su Nigerija, Demokratska Republika Kongo i Sirija, vrlo je visok.

Klimatske promjene

U kategoriji klimatskih promjena Hrvatska, Italija i Bosna i Hercegovina nose nizak rizik, a Austrija, Mađarska i Slovenija su još sigurnije.

Interaktivnu kartu koja vam može pomoći prilikom planiranja putovanja možete pronaći na ovom linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.