ISLAND

U ovom gradu je lov na vještice popularna turistička atrakcija

Izložba islandskog čarobnjaštva i vještičarenja kombinuje zanimljive historijske činjenice o sumornim događajima s lokalnim folklorom

Holmavik je malo ribarsko mjesto koje se ugnijezdilo uz veliki fjord Steingrímsfjordur. Instagram

E. Ag.

5.3.2024


Ukoliko želite da doživite nešto drugačije, da upoznate mala mjesta s bogatom historijom i impresivnim krajolikom, onda je region Islanda, Strandir, kao stvoren za vas.

Interesantno je navesti da je u ovom udaljenom dijelu Islanda u 17. stoljeću pogubljeno više od dvadeset osoba zbog bavljenja magijom.

Holmavik je malo ribarsko mjesto koje se ugnijezdilo uz veliki fjord Steingrímsfjordur. To je najveći grad u regionu i savršeno mjesto za predah i planiranje avantura u Strandiru. Osim toga, to je i savršena baza za jednodnevne izlete, piše B92.

Holmavik je udaljen je od Rejkjavika oko tri sata vožnje kolima. Grad turistima nudi mnoge sadržaje, od brojnih kampova, veselog naroda do najukusnijih restorana. Treba navesti da okolne planine pružaju beskrajne mogućnosti za planinarenje, aktivan odmor i uživanje u netaknutoj prirodi.

Turistima se posebno preporučuje jedan od najposjećenijih muzeja u tom dijelu zemlje. Galdrasafnið, ili muzej islandskog čarobnjaštva i vještičarenja. To je mjesto na kom možete vidjeti zombije kako izlaze iz grobova, kao i ostale stvari u vezi s vješticama i čarobnjacima.

Izložba islandskog čarobnjaštva i vještičarenja kombinuje zanimljive historijske činjenice o sumornim događajima s lokalnim folklorom. Na dva sprata prostire se više od dvadeset različitih predmeta i replika koji posjetioce vode u jedan od najmračnijih dijelova islandske historije, srednjovjekovni lov na vještice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.