DOKAZ RASKOŠI

Nebeska vila: Najskuplji dom u Indiji sada je prazan

Vila Vidžaja Malija se prostire na dva sprata i ima više od 4000 kvadratnih metara

Najskuplja vila u Indiji. X

Dž. R.

15.4.2024

Milijarderi vole eksperimentirati s raznim stvarima u životu, a nekretnine su sigurno jedan od njih. Džef Bezos (Jeff) posjeduje neke od najluđih, ali ova vila, napravljena od biznismena Vidžaj Malija (Vijay Mallya) je definitivno jedna od onih koji se ističu.

Nebeska vila

Izgrađena u Bengaluru u Indiji, takozvana „Nebeska vila“ nalazi se na vrhu luksuznog stambenog kompleksa od 33 sprata, kao pomalo lud dokaz raskoši po kojoj su neki od indijskih tajkuna i poslovnih mogula brzo postali poznati. Međutim, ovo posebno prebivalište, procjenjeno na 20 miliona dolara moglo bi da ostane prazno zahvaljujući poslovima svog vlasnika.

Vila Vidžaja Malija se prostire na dva sprata i ima više od 4000 kvadratnih metara. Može se pohvaliti heliodromom, bujnim vrtovima, infinity bazenom kao i terasom s panoramskim pogledom. Izgrađena na ogromnoj konzoli, dovoljno je reći da je projekt predstavljao nešto poput inžinjerskog izazova za arhitekte.

Mali, koji je nekada nosio zavidan nadimak „kralj dobrih vremena“, sada je veoma kontroverzni bjegunac. Pošto je pobjegao iz Indije 2016. usred navoda o neizmirenju dugova koji premašuju milijardu dolara i suočio se s optužbama za prevaru, njegovo bjekstvo ostavilo je vilu na nebu, koja je u to vrijeme još bila u izgradnji, zamagljenu neizvesnošću i tugom. Kao takva, sudbina vile je zamršeno povezana s ishodom mnogih pravnih bitaka vlasnika.

Nijemi svjedok

Uprkos brojnim pokušajima indijske vlade da ga izruče iz Velike Britanije gdje traži utočište, proces je usporen nizom pravnih složenosti. U augustu prošle godine, Tom Tugendat, tadašnji britanski ministar državne bezbjednosti, naglasio je da vlada Ujedinjenog Kraljevstva ne namjerava da postane utočište za bilo koga ko izbjegava pravdu, a ipak, izručenje Malija, zajedno sa drugim visokoprofiliranim bjeguncima, ostaje izazovan i složen proces.

Dok se pravni postupci odugovlače, „Vila na nebu“ stoji kao nijemi svjedok meteorskog uspona i spornog pada jednog od najsjajnijih indijskih biznismena.

S obzirom na to da je Maljina budućnost neizvjesna i da je vila još nedovršena, čini se da će rezidencija zauvijek ostati prazna ili, barem, dok neko jednako bogat ne dobije vlasništvo nad neobičnom vilom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.