DOZA BJELANČEVINA

Pita od čokolade i kikirikija

Svileni tofu je jedan od glavnih sastojaka i ove ukusne pite koja mu daje kremastu teksturu i iznenađujuću dozu bjelančevina

Pita od čokolade i kikirikija. Printscreen

M. Z.

10.5.2023

Svileni tofu je dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla. Ima puno mekšu teksturu od običnog tofua pa se baš zato često koristi za pripremu raznih umaka i krema. Nezaobilazan je dio i pripreme različitih slastica.

Svileni tofu je jedan od glavnih sastojaka i ove ukusne pite koja mu daje kremastu teksturu i iznenađujuću dozu bjelančevina. Proteinski udio povećava i dodatak maslaca od kikirikija u prahu koji se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili u webshopovima.

Ako želite pitu u potpunosti napraviti bez namirnica biljnog porijekla, med u kremi zamijenite za javorov sirup ili agave.

Sastojci za podlogu

50 g zobenog brašna

50 g bademovog brašna

50 g rastopljenog maslaca

2 kašike šećera

prstohvat soli

Sastojci za kremu

450 g svilenog tofua sa sobne temperature

340 g tamne čokolade

60 g meda

4 kašike maslaca od kikirikija u prahu

1 čajna kašičica ekstrakta vanilije

prstohvat soli

Priprema pite od čokolade i kikirikija

Zagrijte rernu na 180 stepena.

Napravite podlogu: pomiješajte zobeno i bademovo brašno, med, šećer i malo soli. Dobivenu smjesu utisnite u kalup za pite promjera 22 centimetara.

Pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni oko 10 do 12 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu svijetlosmeđu boju.

Izvadite podlogu iz rerne i stavite sa strane da se ohladi.

Pripremite kremu: pomiješajte svileni tofu, med, ekstrakt vanilije, maslac od kikirikija u prahu i so u sjeckalici povrća ili dobrom blenderu.

Otopite čokoladu i dodajte u smjesu. Pomiješajte sve zajedno dok ne dobijete svilenkasto glatku smjesu.

Prelijte smjesu preko ispečene i ohlađene podloge.

Stavite tako pripremljenu pitu u frižider na barem sat da se stisne.

Poslužite pitu sa sezonskim voćem po želji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.