UKUSNO I FINO

Recept za medenjake sa šećernom glazurom

Prava zimska poslastica koja vraća u djetinjstvo

Medenjaci kao poslastica. Instagram

M. Z.

4.12.2023

Prava zimska poslastica koja vraća u djetinjstvo.

Sastojci

– 400 g brašna

– 120 g šećera u prahu

– 1/2 praška za pecivo

– 1 vanilin šećera

– 1/2 kašičice sode bikarbone

– 1 kašičica mješavine začina za medenjake ili cimeta

– 2 jaja (umućena)

– 120 g omekšalog maslaca ili masti

– 120 g meda

Glazura

– 200 g šećera u prahu

– 2 kašike tople vode

Priprema

Pomiješajte sve suhe sastojke u posudi za miješanje, zatim dodajte jaja, maslac/mast i med.

Umijesite tijesto. Oblikujte 40 kuglica veličine oraha.

Poredajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak.

Pecite medenjake u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 12 do 15 minuta.

Tokom pečenja provjerite – medenjaci trebaju biti mekani na dodir (stvrdnut će se kad se ohlade).

Priprema glazure

U zdjelu sipajte šećer u prahu i postepeno dolijevajte vodu i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Glazura za medenjake ne smije biti ni rijetka ni gusta.

Je li glazura pravilne gustoće, možete provjeriti tako da na ohlađene medenjake izlijete oko trećinu čajne kašičice i pričekate nekoliko minuta (ako ostane glazura na medenjacima, to je to).

Glazuru možete oplemeniti dodavanjem malo više vode ako je gusta ili malo više šećera u prahu ako je rijetka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.