RECEPT

Jela od paprike: Slasni obroci u kojima će uživati cijela porodica

Jasno je zašto ih domaćice rado kombiniraju kao dodatak različitim jelima

Paprike za svaki dan. Facebook

Z. K.

27.5.2024

Paprika je zdrava i vrlo korisna namirnica. Pune su vitamina C i drugih nutrijenata, a jelima daju i specifičan okus. Stoga je jasno zašto ih domaćice rado kombiniraju kao dodatak različitim jelima. Veliki je izbor jela od paprike, a u nastavku vam donosimo ona najpopularnija.

Punjene paprike

Punjene paprike tradicionalno su jelo koje je među omiljenima na svim trpezama, ne samo kod nas, već i u regiji, a poznate su i u cijelom svijetu. Postoji mnogo varijanti ovog recepta, a svima je zajedničko da se paprike operu, očiste i napune mješavinom mljevenog mesa, luka, riže i jaja, a zatim se dodaju začini – so i biber.

Pečena paprika punjena krumpirom

Kombinacija paprike i krumpira je čisto savršenstvo okusa. Očišćene i oprane paprike napunite mješavinom naribanog krumpira pomiješanog s nasjeckanim pirjanim lukom i zapecite u rerni.

Sataraš

Sataraš je omiljeno ljetno jelo u mnogim domovima. Riječ je o tradicionalnom jelu koje se priprema od povrća – uglavnom od kombinacije rajčice, paprike i luka. Sataraš možete poslužiti kao toplo predjelo, kao prilog mesnom obroku, a možete ga jesti i kao samostalan obrok. U nekim krajevima običaj je da domaćice u sataraš dodaju jaje.

Od začina obavezno dodati so, a biber i origano su po želji. Jelo se priprema u širokoj posudi, tako povrće zadrži željenu čvrstoću, a tekućina brže ispari.

Pržene paprike

Ako volite punjene i pečene paprike, svakako će vam se svidjeti i pržene. Priprema ovog jela je vrlo jednostavna – paprike se operu, ogule, posole i ostave da malo odstoje. Zatim se uvaljaju u brašno, pa u razmućeno jaje i prže se na vrelom ulju dok ne porumene. Po želji se prije valjanja u brašno mogu puniti sirom.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.