RECEPTI

U čemu je trik: Za kuhanje krompira nisu dovoljni samo voda i so

Zahvaljujući ovoj metodi, okus krompira postaje intenzivniji

Kuhanje krompira. The Spruce / Diana Chistruga

Z. K.

28.5.2024

Krompir je neizostavan sastojak u vašoj kuhinji. Hranjiv je, zasitan, svestran i popularan kod odraslih i djece. Osim toga, postoje brojni trikovi pomoću kojih se mogu postići bolji rezultati u pripremi recepata od krumpira. Krstarica otkriva trik kako skuhati krompir kako biste dobili najbolji okus ove namirnice!

Ekološki prihvatljivo

Ocat je proizvod koji uvijek imamo. Izvrstan je kao ekološki prihvatljivo i učinkovito sredstvo za čišćenje, a koristi se i za kozmetičke proizvode. Kako bijeli krompir ima veći udio škroba, idealan je (zbog svoje brašnaste teksture) za pripremu ukusnog pirea.

S druge strane, tvrđi krompir (voštane teksture) idealan je za pripremu pomfrita ili pečenog krumpira. Sve što trebate učiniti je kuhati krompir 30 minuta i nakon 15 minuta kuhanja dodati so i malo octa. Ocat pomaže krompiru da izvana stvori tanku koru, tako da kora pomaže da zadrži svoj oblik. Bilo koji ocat koji koristite poslužit će.

Ne previše

Zapamtite da ne smijete dodati previše kako biste izbjegli gorak okus krompira. Jedna kašika dovoljna je za 4 ili 5 krompira. Osim toga, pH octa sprječava razgradnju pektina iz krompira.

Umjesto octa možete koristiti sok od limuna. Zahvaljujući ovoj metodi, okus krompira postaje intenzivniji. Isplati se probati jer je krompir s limunovim sokom jako dobra kombinacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.