PREPORUKE

Jednostavni trikovi za zdraviju ishranu: Nove navike balansiranja obroka

Avaz.ba

22.8.2018

Ako imate osjećaj da biste trebali nešto promijeniti u načinu ishrane, otkrivamo vam nekoliko "trikova" koje nutricionisti preporučuju, jer nam omogućavaju da bolje iskoristimo sve zdrave nutrijente iz namirnica koje koristimo.

Drugi okusi

Nije se lako oduprijeti starim navikama, a to važi i za kombiniranje hrane, ali ništa vas ne košta da probate neke nove okuse. Možda vam se dopadne, a sasvim sigurno učinit će vaše obroke zdravijim.

1. Paradajz i avokado

Ova kombinacija pojačava apsorpciju fitonutrijenta likopena koji se u velikim količinama nalazi u paradajzu, a dragocjen je za dobar vid, između ostalog.

2. Povrće skuhajte odvojeno, pa ga dodajte u jelo koje spremate

Kada pravite sos za bolonjez, recimo, ili bilo koji sos od paradajza, prvo skuhajte mrkvu, a zatim je dodajte u sos. Kuhana mrkva sadrži više karotena nego sirova, a karoten se pretvara u vitamin A, koji je važan za vid i dobar imunitet.

3. Uz tamnozeleno povrće pijte sok od svježe cijeđene narandže

Vitamin C iz soka omogućit će organizmu da bolje iskoristi željezo kojim je bogato tamnozeleno povrće kao što su špinat ili brokula.

Masti i proteini

4. Majonezu zamijenite grčkim jogurtom

Umjesto da u sendvič dodate majonezu, stavite malo grčkog jogurta. Ima manje masti, više proteina, kalcija i vitamina B12, a sadrži i probiotske kulture koje su važne za dobro varenje.

Kaša s mlijekom

Uvijek kombinirajte integralne žitarice s mlijekom, da biste pojačali unos kalcija koji je važan za zdrave kosti i zube. A ako u kašu dodate malo bobičastog voća koje je odličan izvor vitamina C, olakšat ćete apsorpciju željeza iz integralnih žitarica, koje je važno za dobru krvnu sliku i snažan imunitet.

Brokula i paradajz

Ova kombinacija sprečava rak prostate, iako niko još sa sigurnošću ne može reći zašto. Istraživanjem o raku Univerziteta Ilinois dokazano je da ta kombinacija smanjuje tumor prostate kod štakora.

Bijeli luk i riba

Riba bi se zbog svojih hranjivih tvari na jelovniku trebala naći barem tri puta sedmično, kažu stručnjaci. A kada se kombinira s bijelim lukom, još će vam bolje čuvati srce.

Meso i ruzmarin

Roštiljanje mesa na direktnoj vatri stvara kancerogene spojeve, ali oni se mogu ublažiti pravim začinom. Ruzmarin sadrži antioksidanse koji sprečavaju utjecaj štetnih tvari koje se stvaraju zbog pečenja mesa na vrlo visokim temperaturama. Smatra se da ruzmarin doslovno upija opasne slobodne radikale iz mesa.

Pahuljice i narandža

Istraživanje je pokazalo da pijenje soka od narandže, bogatog vitaminom C, u kombinaciji sa zobenim pahuljicama čisti arterije i sprečava srčani udar dvostruko učinkovitije nego kada te dvije namirnice konzumirate odvojeno. Organski spojevi u obje namirnice, fenoli, stabiliziraju loš holesterol kada se konzumiraju zajedno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.