OPASNOSTI

Šta je dijabetesna koma

Ona se javlja kada nivo šećera u krvi postane previše visok ili previše nizak

Ako se ne liječi, dijabetesna koma može biti fatalna. Ilustracija

Zdravlje u kući

17.9.2019

Dijabetesna koma je komplikacija koja je opasna za život pacijenta i dovodi do gubljenja svijesti. Ona se javlja kada nivo šećera u krvi postane previše visok ili previše nizak.


Kobno stanje

Pod normalnim nivoom šećera u krvi smatraju se vrijednosti između 3,5 i 6,1 mmol/l. Sve ispod ili iznad ovih vrijednosti smatra se hipoglikemijom, odnosno hiperglikemijom. Dijabetesna koma može nastupiti kada je nivo šećera u krvi daleko iznad propisanih vrijednosti, odnosno znatno ispod. 

Koma izazvana visokim nivoim šećera u krvi naziva se dijabetesni hiperosmolarni sindrom i najčešća je kod sredovječnih osoba i starijih osoba s dijabetesom tip 2.

Ako se ne liječi, dijabetesna koma može biti fatalna. Prije nego što dođe do same pojave ovog kobnog stanja, pacijent može imati simptome visokog ili niskog nivoa šećera u krvi.


Otežano disanje

U simptome hiperglikemije spadaju: umor, suha usta, pojačana žeđ, često mokrenje, mučnina i povraćanje, jako neprijatan zadah u ustima, otežano disanje, bol u stomaku i ubrzan rad srca. U simptome hipoglikemije spadaju: mišićna slabost, drhtanje i tremor, pojačan apetit, znojenje, mučnina, nedostatak koordinacije, anksioznost i konfuznost, ubrzan rad srca i otežan govor.  

Ako se ne reagira na vrijeme, komplikacije od dijabetesne kome mogu biti pogubne po pacijenta.

Mjere prevencije

 Da bi se izbjeglo kobno stanje, poduzmite preventivne mjere:

- Redovno praćenje i kontrola nivoa šećera u krvi

- Uzimanje lijekova kada je to neophodno

- Provjeravanje urina zbog ketona kada postoji visok nivo šećera u krvi

- Posjedovanje namirnica s brzo apsorbirajućim šećerom

- Ograničenje unosa alkohola

Ne skrivajte problem

Ako izgubite svijest, potrebna vam je hitna medicinska pomoć. Važno je upoznati porodicu i ljude s kojima radite s vašim problemom i šta da rade ako se to dogodi. Neko bi trebao pozvati hitnu pomoć ili dogovoriti da vas odvede u hitnu pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.