KORISNO

Kontracepcijska pilula može promijeniti dio ženskog mozga

Žene koje koriste kontracepcijske tablete češće imale simptome depresije

Kontacepcijske pilule koriste se i kod liječenja neredovnih menstruacija. Ilustracija

Zdravlje u kući

18.2.2020

Rezultati novih istraživanja ukazuju da je područje mozga znano kao hipotalamus oko šest posto manje u žena koje koriste kontracepcijske tablete. Jednako tako, uočeno je da su žene koje koriste kontracepcijske tablete češće imale simptome depresije. Važno je napomenuti da promjena volumena hipotalamusa ne znači nužno i da će doći do promjena u njegovoj funkciji.

Kontracepcijske tablete koriste i za liječenje drugih stanja poput neredovite menstruacije, akni, endometrioze i sindroma policističnih jajnika. Smatra se da ovo istraživanje vjerojatno neće u neposrednom smislu promijeniti kliničku praksu, ali može poslužiti kao odskočna daska za poboljšanje razumijevanja složenog odnosa između oralnih kontraceptiva i mozga.

Astma - Loše kontrolirana astma tokom trudnoće stavlja majku i dijete u povećan rizik od ozbiljnih komplikacija, otkriva novo kanadsko istraživanje koje je analiziralo više od 100.000 trudnoća kod više od 58.000 žena s astmom. Astma je najčešća hronična bolest u trudnica, a pogađa njih 8 do 13 posto u svijetu.  Trudnicama koje ne kontroliraju svoju astmu prijete visok krvni pritisak, a veća je i mogućnost preeklampsije, a njihova djeca mogu imati nisku porođajnu težinu, mogu se roditi prije vremena i kod njih se češće bilježe rascjep usne i srčane mane.  

Istraživanje provedeno u SAD uz sudjelovanje gotovo 900 000 odraslih ispitanika ukazuje na dvostruko veću učestalost depresije kod osoba koje koriste elektronske cigarete. Kod osoba koje su prestale koristiti e-cigarete je rizik za depresiju veći za prosječno 60 procenata.

Nučnici s Johns Hopkins University u Baltimoreu vjeruju kako je uočeno povećanje rizika za depresiju moguće objasniti posljedicama djelovanja nikotina.

Ranija istraživanja su već otkrile povećanje učestalosti depresije kod osoba koje preferiraju klasične cigarete.

Američki znanstvenici sa Stanford University su razvili krvni test namijenjen otkrivanju brzine starenja organizma, objavio je stručni časopis Nature Medicine. Test se temelji na analizi krvne plazme na prisutnost 373 proteina povezana sa starenjem. Uloga ovih proteina provjerena je na uzorku od 4200 ispitanika u dobi od 18 do 95 godina.

Dosad prikupljeni podaci sugeriraju kako proces starenja nije ravnomjeran već se privremeno ubrzava oko 34., 60. i 78. godine. Istraživači očekuju kako će klinička upotreba ovog testa započeti kroz pet godina.

Tinejdžeri koji češće koriste društvene mreže imaju veći rizik za poremećaje hranjenja, upozoravaju australski znanstvenici s Flinders University. Njihovi nalazi su rezultat analize podataka prikupljenih od oko 1000 ispitanika srednjoškolske dobi.  Uočeni rizik bio je najizraženiji kod mlađih adolescenata, posebno djevojčica. 

Sudionici istraživanja bili su praćeni 12 mjeseci, a rezultate je obavio International Journal of Eating Disorders.

Podaci stručnjaka iz American Cancer Society pokazuju da je pojavu 42 posto slučajeva raka moguće pripisati posljedicama faktora rizika koje sami možemo modificirati. Isto se odnosi i na 45 procenata smrti prouzročenih rakom.

Pri tome su ključni zdrava prehrana, izbjegavanje pušenja i redovita tjelesna aktivnost, naglašavaju istraživači. Tako se procjenjuje kako je pušenje uzrok 30 procenata smrti prouzročenih rakom u razvijenim zemljama. Pušači u prosjeku žive 10 godina kraće nego nepušači. Dodatno smanjenje rizika bilježi se kod osoba koje obavljaju redovne  preventivne preglede.

Istraživanje španskih znanstvenika sugerira kako je redovita intenzivna tjelovježba povezana sa smanjenjem rizika za smrt od bolesti srca, raka i drugih uzroka. Podaci prikupljeni tokom pet godina od oko 4700 žena srednje i starije životne dobi pokazuju kako ispitanice u najslabijoj tjelesnoj formi imaju prosječno četverostruko veći rizik za smrt.

Naučnici sa univerziteta u La Coruni dodaju kako je pozitivan učinak tjelovježbe na dugovječnost bio jednako prisutan bez obzira na dob sudionica istraživanja. Najmanji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka je zabilježen kod žena koje su najčešće intenzivno vježbale.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.