NAŠA TEMA

Naočale su najjednostavniji način korekcije vida

Pomoć u izboru naočala, kao i mjerenje razmaka zjenica te obilježavanje leća radi optičar ili optometrista

Naočale su dobar izbor. Heffingtons

13.7.2023

Ukoliko je pacijentu ustanovljena neka od refrakcionih anomalija, kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam ili prezbiopija-staračka dalekovidnost, ona se može korigirati naočalama, kontaktnim lećama ili hirurškim putem. Naočale za vid, kaže dr. Enesa Begović, oftalmolog, najjednostavniji su način korekcije vida, odnosno refrakcijskih pogrešaka oka.

Adekvatna dioptrija

- Prilikom izbora naočala treba imati na umu da su naočale medicinsko sredstvo i kao takve podložne kontroli od Agencije za lijekove i medicinska sredstva te ih treba kupovati u specijaliziranim trgovinama. Pomoć u izboru naočala, kao i mjerenje razmaka zjenica te obilježavanje leća radi optičar ili optometrista - kazala je dr. Begović.

Pacijentima koji nose kontaktne leće savjetuje da imaju i naočale s adekvatnom dioptrijom kako bi se izbjegle situacije da u slučaju eventualne infekcije oka pacijent nema zamjenske naočale te nastavlja s upotrebom kontaktnih leća, što dodatno kompromitira situaciju na inficiranom ili inflamiranom oku.

- Kod većih dioptrija pacijenti se mogu odlučiti za ugradnju naočalnih leća koje imaju indeks loma takav da se adekvatna korekcija postiže i s tanjom lećom, što naočale čini estetski prihvatljivijim - dodala je dr. Begović.

Za staračku dalekovidnost, prezbiopiju, sve češće se propisuju leće s postepenim prijelazom više dioptrija koje im omogućavaju dobar vid na svim udaljenostima.

Indeks loma

- Još jedan važan faktor kod odabira naočalnih leća je indeks loma. Leće s visokim indeksom loma su tanje i lakše od standardnih naočalnih leća. Također, estetski su ljepše te bolje “skrivaju” visoke dioptrije. Što je indeks loma veći, leće su tanje, ali je i cijena viša. Svakako se posavjetujte s vašim optičarem koji indeks loma je najbolji za vaše dioptrije - navodi dr. Begić.

Dr. Begović: Estetski prihvatljive. Avaz

Posljednjih godina pacijenti se sve više interesiraju za leće koje imaju filter za plavu svjetlost. Danas su dostupne naočalne leće koje filtriraju plavu svjetlost do određene valne dužine, koliko je potrebno za smanjenje napora u očima.

Osim plavog svjetla, i UV zraci, koji su također dio sunčevog spektra, mogu nepovoljno djelovati na oko.

Na koži kapaka, govori dr. Enesa Begović, mogu nastati promjene u smislu prekanceroza ili malignih lezija, na rožnici keratitis, a na stražnjem dijelu oka solarna retinopatija (slučajevi zabilježeni nakon icidentalnog direktnog gledanja u sunce).

Mjerenje jačine

- Za zaštitu od UV zraka koriste se tamne naočale (sunčane). Upotreba sunčanih naočala se savjetuje svim osobama koje borave u podnebljima s visokim UV indeksom i koje duže vremena u toku dana borave na otvorenom, vozači, piloti, poljoprivrednici, radnici na gradilištu i sl. - navodi dr. Begić.

Neke vrste uređaja koje mjere jačinu leća u naočalama mogu izmjeriti kolika je propusnost sunčanih naočala za UV zrake te su bolje one naočale koje propuštaju manju količinu UV zraka.

- Ljudska leća, osim uloge u propuštanju i prelamanju svjetla, ima izvjesnu ulogu i zaštite, tj. prirodnog hlada za retinu, tj. očno dno. Prilikom operacije katarakte ugrađuju se vještačke leće koje imaju filter za plavo svjetlo, ali su ipak transparentnije od prethodno zamućene prirodne leće. Kod osoba koje su imale operaciju uklanjanja leće također se savjetuje dodatna zaštita od UV zraka pomoću odgovarajućih naočala - dodaje dr. Begić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.