RIJEČ STRUČNJAKA

Povišen krvni pritisak je najčešća bolest današnjice: Lijekovi su neophodni

Velika većina slučajeva hipertenzije je nepoznatog uzroka i najčešće nema potrebe tražiti uzrok, kaže dr. Čaluk

Dr. Čaluk: Remeti funkcije svih organa. Avaz / Facebook

27.5.2024

Hipertenzija ili povišen krvni pritisak spada u najčešće bolesti današnjice. Krvni pritisak je sila kojom krv u krvnim žilama tiska na zidove krvnih žila. Normalan krvni pritisak omogućava normalan protok krvi kroz krvne žile svuda u tijelu i dostavu kisika i hranjivih materija do svih organa u tijelu.

Smanjen protok

Pad pritiska, kaže prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista kardiolog, dovodi do kolapsa cirkulacije i smanjenja protoka krvi kroz tijelo, što remeti funkcije svih organa, zbog čega je vrlo važno da tijelo održava normalnu visinu pritiska.

- Velika većina slučajeva hipertenzije je nepoznatog uzroka i najčešće nema potrebe tražiti uzrok jer se on naprosto neće naći, a u „potrazi“ će se potrošiti dragocjeno vrijeme i finansijski resursi. Više od 95 posto svih slučajeva hipertenzije je nepoznatog uzroka – navodi dr. Čaluk.

Manje od 5 posto, dodaje dr. Čaluk, su sekundarne hipertenzije nastale zbog endokrinih poremećaja, poremećaja bubrega, poremećaja nervnog sistema, urođenih razvojnih mana, trovanja ili primjene lijekova koji podižu krvni pritisak.

Životni stil

- Pacijenti mogu promjenom životnog stila utjecati na sniženje krvnog pritiska. U slučajevima lakše hipertenzije disciplinirano pridržavanje mjera, kao što je manje slana ili neslana ishrana, kretanje, kontrola tjelesne težine, prestanak pušenja kao i izbjegavanje stresnih situacija, može se kontrolirati i bez lijekova. Međutim, kod većeg broja pacijenata lijekovi će ipak biti neophodni – navodi dr. Čaluk.

Nove metode liječenja

Ulažu se veliki napori da se nađe metoda definitivnog izlječenja hipertenzije. Jedna od tih metoda je kateterska ablacija renalne arterije. Suštinski, to je metoda u kojoj je kateter uvodi u bubrežnu arteriju i posebnim postupkom deaktivira nerve koji obavijaju arteriju. Smatra se da ovi nervi svojom aktivacijom potiču bubreg da pokreće mehanizme za porast krvnog pritiska, pa bi ablacija deaktivacijom nerava umanjila i pritisak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.