ALARMANTNO

Blizu 5.000 zaraženih u Federaciji: Haos u BiH zbog morbila

Samo u Kantonu Sarajevo više od 3.000 zaraženih

Morbile veoma opasno virusno oboljenje. Facebook

31.5.2024

Porazno je da u 21. stoljeću, kada imamo dvije doze vakcine kojom možemo izbrisati morbile s lica zemlje, mi, ustvari, bilježimo sve veći broj oboljelih.

Ovo je za „Avaz“ kazala epidemiologinja dr. Andrea Jurić. Dodala je da su morbile jedno od najopasnijih i najzaraznijih virusnih oboljenja koja postoje u modernom svijetu.

Velike brojke

- Jedna zaražena osoba, ako je u društvu drugih deset, zarazit će njih devet. Ozbiljne komplikacije su dosta česte, poput upale srednjeg uha koja može izazvati trajno oštećenje sluha, upale konjuktiva, gdje se javlja trajno oštećenje vida, te upale mozga koja trajno oštećuje mozak. Osim toga, osoba koja je prebolovala morbile nakon sedam godina može da dobije subakutni sklerozirajući encefalitis, odnosno trajno oštećenje mozga sa smrtnim ishodom - rekla je dr. Jurić.

Koliko je situacija alarmantna, pokazuju brojke koje su u porastu. Tako je u Distriktu Brčko zbog velikog broja oboljelih od morbila proglašena epidemija.

Dr. Jurić: Imamo vakcinu. Facebook

- Od početka godine pa do sada prijavljeno je 112 slučajeva, a od ukupnog broja 24 osobe su hospitalizirane. Jedini način da se ovo zaustavi je vakcinacija. Porazno je da je kod nas obuhvat vakcinacije protiv morbila u 2023. iznosio 52 posto, što nije dovoljno za kolektivni imunitet, pa imamo epidemiju - kazala je dr. Jasmina Čehić-Ljaljić te dodala kako je već u dječijem dispanzeru organiziran rad i u drugoj smjeni te da su vakcine dostupne.

Posebno je zabrinjavajuće to što je do jučer Ministarstvo zdravstva KS šutjelo o situaciji koju su izazvale morbile. Međutim, nakon pisanja „Avaza“ oglasili su se i kazali da je do četvrtka, 30. maja, u Kantonu Sarajevo vakcinisano 6.909 djece, te da broj oboljelih od morbila iznosi 3.315. Istakli su da je veliki broj djece koja nisu vakcinisana te da je to razlog pojave i širenja epidemije.

Vakcinalni status

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, zaključno s 30. majem, Zavodu za javno zdravstvo TK prijavljeno je 687 slučajeva obolijevanja od morbila. Uglavnom se radi o djeci iz dobnih skupina od 0 do 6 godina (53,71 posto) i od 7 do 14 godina (30,56 posto). Trenutno se u Klinici za zarazne bolesti nalazi osam oboljelih od morbila.

- Kada je u pitanju vakcinalni status oboljelih, čak 95,6 posto nije primilo MRP vakcinu. Zavod za javno zdravstvo apelira na roditelje da redovno vakcinišu djecu jer je vakcinacija jedina mjera prevencije bolesti i njenih komplikacija - kazala nam je dr. Amela Mujanović, specijalista epidemiologije.

U Federaciji BiH ukupno je prijavljeno 4.170 oboljelih od morbila.

Tri potvrđena

- Na području HNK do sada nismo zabilježili veliki broj slučajeva oblijevanja od morbila. Imamo tri potvrđena slučaja, za jedan čekamo potvrdu. Mi još nemamo neke brojke, što ne znači da nećemo imati. Što se tiče vakcinacije, već treću godinu bilježimo pad imunizacije. Pokrivenost iznosi 46 posto u 2023., što je izuzetno porazan podatak kad se uzme u obzir da je potrebno 95 posto za kolektivni imunitet. Bojim se da možemo očekivati scenarije kao u drugim kantonima - kazao je Dino Peco iz Službe za epidemiologiju HNK.

Na području BPK Goražde do sada su potvrđena četiri slučaja morbila, rečeno je za "Avaz" u Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.