UVRSTITE IH U JELOVNIK

Ove tri namirnice čiste pluća (bivšim) pušačima

Za pravilnu dozu najbolje je konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom

Namirnice čiste pluća bivšim pušačima. Platforma X

E. Ć.

8.6.2024

Određena hrana i pića mogu pomoći tijelu u eliminaciji štetnih tvari. 

Za bivše pušače su posebno bitne ove tri namirnice, jer imaju moć da čiste pluća.

Češnjak

Češnjak je poznat po mnogim ljekovitim svojstvima. Često ga nazivaju prirodnim antibiotikom i sredstvom za odčepljivanje dišnih puteva. Također, posjeduje antikancerogena i protuupalna svojstva te djeluje protiv gljivica i određenih virusa. Češnjak sadrži alicin, koji uništava infekcije dišnih puteva. 

Brojne studije pokazale su da je učinkovit u čišćenju pluća kod pušača i bivših pušača. Osim što dodaje okus mnogim jelima, najdjelotvorniji je kad se jede sirov. Međutim, osobe s problemima sa želucem i probavnim sustavom trebale bi izbjegavati veće količine češnjaka.

Đumbir

Đumbir je također poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Jača imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, ublažava upale te pomaže uklanjanju toksina iz pluća i tijela, zbog čega se preporučuje bivšim pušačima. 

Ovaj korijen limunske arome potječe iz jugoistočne Azije, ali je posljednjih godina sve prisutniji i na hrvatskom tržištu. Najčešće se koristi za pripremu čajeva ili se dodaje u zdrave napitke, ali može biti i začin za slana i slatka jela. 

Đumbir je vrlo potentan, pa se ne preporučuje konzumirati više od komadića veličine oko dva centimetra dnevno. Za pravilnu dozu najbolje je konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom.

Kurkuma

U prehranu uključite i kurkumu, bilo svježi gomolj ili začin u prahu. Neka istraživanja sugeriraju da kurkuma pomaže u čišćenju pluća od štetnih tvari kao posljedica pušenja ili života u zagađenom okruženju. 

Također, sprječava bolesti dišnog sustava. Kurkuma se tradicionalno koristi za curryje i druga indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka te razne zdrave smoothieje. Da biste uživali u protuupalnim blagodatima kurkume, pomiješajte je s malo crnog papra, prenijela je Zadovoljna.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.