BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

"Zdravstveni radnici, testerom predsjednika sindikata, sijeku granu na kojoj stoje"

Saopćenje za javnost ministra zdravstva BPK Goražde

Al. B.

21.1.2017

Povodom štrajka zdravstvenih radnika u BPK Goražde, a „u cilju detaljnijeg upoznavanja javnosti o sprovedenim aktivnostima, o drugoj strani ove priče, te ispravke krivog shvatanja da su u procesu pregovora poniženi uposlenici u zdravstvenim ustanovama“, kantonalni ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba, Damir Dučić danas je uputio saopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

„Sindikat zdravstvenih radnika traži povećanje satnice za 2,35, a na osnovu granskog ugovora sklopljenog između Vlade FBiH i strukovnog sindikata. Kada bi BPK Goražde, u svom budžetu, za te potrebe, imao dodatnih milion KM, ja kao resorni ministar, a sigurno i svi ostali članovi Vlade BPK bi sami, bez ikakvih pregovora povećali vrijednost satnice. Milion KM viška nema ni u Fondu za zdravstveno osiguranje. Fond iz kojeg se finansiraju zdravstvene usluge se puni od doprinosa iz plata uposlenih, sa napomenom da najvećim djelom je to iz plata uposlenika koji rade u privredi. Ukupni prihodi Fonda su direktnoj vezi sa brojem zaposlenih. Od ostvarenih prihoda finansiraju se zdravstvene usluge u domovima zdravlja, bolnici, esencijalna lista lijekova, liječenje van kantona, ortopedska pomagala, refundacija bolovanja preko 42 dana itd. U situaciji koju imamo, povećanje koje traži Sindikat zdravstvenih radnika je trenutno moguće samo ako bi se umanjila esencijalna lista lijekova ili ako bi se smanjili troškovi liječenja van kantona. Na žalost, dobro maskirano, u pozadini, to i jeste bio prijedlog predsjednika sindikata sa kojim se ja nisam i ne mogu nikako složiti. Ako bih na to pristao, to bi značilo da pacijenti iz reda radnika koji pune ovaj fond i iz reda penzionera koji su ga punili punih 40 godina bi morali ubuduće doplaćivati i za lijekove i za preglede. Ja to neću i ne mogu dozvoliti. Uzmem li u obzir i činjenicu da penzioneri danas imaju penzije od kojih jedva preživljavaju, smatram da je nemoralno i nedopustivo da od svojih skromnih primanja izdvajaju još i za pregled ljekara“ – navodi se u saopćenju.

„Ja znam da zdravstveni radnici trebaju imati i zaslužuju veću platu. Međutim mišljenja sam da u vremenu u kojem živimo trenutne plate i nisu tako loše, s obzirom da trenutno doktori imaju ukupna primanja od 1.600 do 3.500 KM, medicinske sestre od 900 do 1.100, a vozači i portiri od 550 do 900 KM. Javnost mora znati, da se tokom pregovora nazirao pozitivan ishod i bili smo vrlo blizu rješenja, pa su predstavnici sindikata odgodili početak štrajka. No, normalizacija stanja u zdravstvenim ustanovama je kratko trajala, a od mene se u međuvremenu traži saglasnost za povećanje koeficijenta predsjedniku sindikata. Da sam prihvatio ovo povećanje, vjerujem da danas ne bi bilo štrajka. Međutim, nisam i ne mogu prihvatiti nikakve ucjene kojima bih dozvolio značajno povećanje plate dotičnog, a upitno je koliko vremena isti efektivno provede na radnom mjestu. Izostankom moje saglasnosti na povećanje koeficijenata, pregovori su prekinuti i štrajk je započeo. Napominjem da je dotični gospodin politički aktivan, bio je nosilac liste jedne od stranaka na Lokalnim izborima 2016. godine, pa opravdano sumnjam da su možda u ovom slučaju zdravstveni radnici izmanipulisani u interesu pojedinaca“ – ističe ministar zdravstva BPK. 

Uz podsjećanje da je 2007. godine do danas u zdravstvo uposleno dodatnih 50 - 60 osoba, te da je smanjen broj doktora, a istovremeno i broj stanovnika za oko 7.000 – 8.000, Dučić poziva Sindikat da pitanje ko je, kako i zašto vršio zapošljavanje medicinskog i nemedicinskog osoblja, a tjerao doktore iz Goražda, uputi sadašnjim i prethodnim rukovodstvima zdravstvenih ustanova.

„Finansijski kolaps u zdravstvu i trenutna situacija prije ili kasnije će zahtjevati reformu zdravstvenog sistema i u ovom kantonu, a to znači da bi vrlo lahko moglo doći do ukidanja Kantonalne bolnice i formiranje Zdravstvenog centra Goražde sa uslugama primarne i dijela sekundarne zdravstvene zaštite. To bi značilo smanjenje broja zdravstvenih radnika, a po važećim normativima moglo bi doći do otpuštanja čak i do 80 radnika u zdravstvu. Ne znam, da li su zdravstveni radnici svjesni da na neki način svojim štrajkom, testerom predsjednika sindikata, sijeku granu na kojoj stoje“ – poručio je Dučić.

Na kraju saopćenja ministar zdravstva BPK naglašava da je spreman istog momenta odstupiti sa dužnosti, ako javnost i korisnici zdravstvenih usluga misle da je krivac za nastalu situaciju ministar koji tek sedam mjeseci obavlja ovu dužnost. „Uvjerenja sam da su problemi u zdravstvu godinama nagomilavani, te da se hitno moraju povući neki potezi. Svakako ti potezi sa sobom nose i neke žrtve, ali dok budem obavljao ovu dužnost građani neće biti te žrtve. Ja bih još jednom pozvao zdravstvene radnike, prekinite štrajk! Molim vas, samo pomislite kako je čovjeku koji je bolestan, ima penziju 320 KM, a morao bi još od toga plaćati lijekove i zdravstvene preglede. Poštovani zdravstveni radnici, vi ste uvijek bili najhumaniji dio društva. Vi i ja ćemo sutra biti i penzioneri, i bolesni. Mislim da zaslužujete više! Nedostaje nam razumijevanja i volje za stvaranje uslova i ambijenta u kojem će zasluge biti adekvatno vrijednovane. Ja sam uz zdravstvene radnike, ali mi je obaveza da budem i uz narod“ – zaključuje u svom saopćenju ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba BPK Goražde, Damir Dučić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.