BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

U znak sjećanja na žrtve četničkog pokolja niz Drinu pušteno cvijeće

U Goraždu obilježen Dan sjećanja na stradanje muslimanskog stanovništva u Drugom svjetskom ratu

Al.B.

26.1.2017

U decembru 1941. i januaru 1942. godine četničke jedinice pod komandom Draže Mihailovića ubili su više od 6.000 stanovnika Goražda i okoline. Najveći zločini dešavali su se na mostu u centru grada na koji su ljudi izvođeni u grupama, ubijani noževima i vatrenim oružjem, te bacani u rijeku Drinu.

Upravo na ovom mjestu, 75 godina kasnije, obilježena je godišnjica stradanja muslimana i Dan prvog oslobođenja Goražda. 26. januara 1942. godine partizanske jedinice ušle su u grad i prekinule genocid koji je uveliko trajao.

gorazde-3

O značaju tog datuma i ulozi Prve proleterske brigade koja je razbila četničke snage na prilazima gradu, govorili su Mirko Pejanović, član Predsjedništva SUBNOR-a BiH i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Programu na Mostu Alije Izetbegovića prisustvovali su i predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš, turski ambasador u BiH, Haldun Koc, antifašisti iz Goražda i drugih gradova BiH. U znak sjećanja na žrtve ovih zločina u Drinu je sa mosta bačeno cvijeće. U popodnevnim satima organizirana je promocija knjige „Josip Broz Tito“. Buketi cvijeća položeni su i na spomen obilježje „Goražde – grad heroj svojim braniteljima“, te spomen obilježje djeci ubijenoj u periodu 1992-1995. godine.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.