BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Povećanje nezaposlenosti i broja osoba koje konzumiraju alkohol glavni uzroci rasta broja slučajeva nasilja nad ženama

Goražde u globalnoj kampanji "Jedna milijarda ustaje"

Al. B.

14.2.2017

Globalnoj kampanji "Jedna milijarda ustaje" priključilo se i Goražde. Na Trgu branilaca, plesom, muzikom i porukama da nasilje nad ženama prestane, Udruženje žena SEKA, Udruženje mladih KUM, Rock škola i Teatar mladih Goražde, Vijeće mladih Općine Goražde i učenici OŠ "Husein ef. Đozo", kao i brojni građani, ukazali su na veliki problem u društvu koji se ne uspijeva iskorijeniti.

- Već pet godina se priključujemo ovoj kampanji, simbolično, plesom "Break the chain - Razbijmo lanac nasilja". Znamo da jedan dan ukazivanja da treba prestati sa nasiljem neće puno promijeniti, ali žrtvama nasilja bar malo želimo pokazati da smo uz njih i da svi zaslužujemo život bez nasilja - kazala je Emina Delahmet, stručna saradnica za rad sa djecom i mladima UŽ SEKA.

Učenica Taida Dučić smatra da su djeca iz škole "Husein ef. Đozo" na ovaj, simboličan način, da nasilje treba ozbiljno shvatiti i da se ono ne bi smjelo dešavati, dok Arman Bešlija iz goraždanske Rock škole ističe kako bi slične akcije trebalo praviti svaki dan.

- Boriti se protiv nasilja nad građanima koje svakodnevno doživljavamo. Živimo u takvom sistemu gdje smo postali previše pasivni i svaki dan trebamo organizovati akciju pred opštinom i kantonom i fino naglasiti da imamo probleme i da ih trebamo rješavati. Ako budemo statirali nećemo nigdje dospjeti - dodaje Bešlija.

Direktor Centra za socijalni rad BPK Goražde Elvir Prašo kaže da se u BiH, ali i na prostoru cijelog Balkana, bilježi rast broja slučajeva nasilja nad ženama.

- U prošloj godini od strane MUP-a imali smo prijavljenih 26 slučajeva porodičnog nasilja, a četiri prijave smo imali mi u Centru za socijalni rad. Određen broj žrtava nasilja je smješten u sigurnim kućama u BiH, a u Goraždu imamo prihvatilište za žene, žrtve nasilja i radimo na unaprijeđenju uslova za njihov smještaj. Analize pokazuju da povećanje nezaposlenosti i broja osoba koje konzumiraju alkohol u približnoj mjeri prati i povećanje nasilja nad ženama. To su glavni uzroci povećanja u odnosu na prethodne godine, a najčešći oblici su psihičko nasilje, ekonomsko iskorištavanje i fizičko nasilje - ističe Prašo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.