BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: Policajci u preventivnoj akciji upozorili na drastično veće kazne

Na snagu stupa izmijenjeni Zakon o sigurnosti saobraćaja

Al. B.

14.2.2017

Dan prije početka primjene izmijenjenog Zakona o sigurnosti sabraćaja na cestama u BiH, pripadnici MUP-a BPK Goražde organizirali su preventivnu akciju tokom koje su vozače i ostale učesnike u saobraćaju upoznali sa pooštrenim kaznenim odredbama u slučaju da počine prekršaj.

anel-dzebo

Džebo: Niz novčanih sankcija

- Mi smo i ranije najavljivali da će ovaj zakon stupiti na snagu i prilikom redovnih kontrola svih učesnika u saobraćaju upozoravali na izmjene ovog zakona. Važno je istaći iznose kazni, pa će, recimo, vozač u alkoholiziranom stanju biti kažnjen sa 400 do 1.000 KM. Za nekorištenje sigurnosnog pojasa kazna će iznositi 100 do 300 KM. Postoji i niz drugih novčanih sankcija - kazao je Anel Džebo, komandir Policijske stanice za kontrolu i regulisanje saobraćaja Goražde.

img-2086

Prema riječima policajca Zijada Hodžića, vozači na ulicama Goražda svjesni su sankcija koje im prijete za eventualno počinjene prekršaje.

- Niko nije voljan da plaća velike kazne i koliko smo vidjeli na terenu pridržavaće se da ne počine prekršaj - kaže Hodžić.

Osim za vožnju pod dejstvom alkohola, novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kaznit će se i vozači koji na prednjem sjedištu imaju dijete mlađe od 12 godina, oni koji voze 30 kilometara na sat brže od dozvoljene brzine, osoba koja je pobjegla s mjesta nesreće ili je upravljala vozilom bez dozvole, vozila neregistrirano vozilo ili imala registarske tablice koje nisu izdate za to vozilo.

zijad-hodzic

Hodžić: Niko nije voljan da plaća velike kazne

Kazna od 100 do 300 KM namijenjena je vozačima koji tokom vožnje koriste mobilni telefon ili drugi uređaj, koji voze brzinom za 20 do 30 kilometara na sat većom od dozvoljene.

Novčanom kaznom od 50 do 250 KM kaznit će se vozači kod kojih se u vozilu nađu uređaji kojima se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, koji škripom guma izazivaju prekomjernu buku, dok će vozači koji prekorače dozvoljenu brzinu za 10 do 20 kilometara na sat, vozači mopeda i motocikla bez kacige i odgovorajuće svjetloodbojne opreme, kao i oni koji prevoze osobu pod uticajem alkohola, za počinjeni prekršaj platiti 50 KM.

Vozači automobila koji na prednjem sjedištu prevoze osobu pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava i pješaci koji na kolovozu koriste mobitel ili slušalice kazniće se sa 40 KM.

img-2083

Novim zakonom je predviđeno da vozači koji imaju 1,5 promila alkohola u krvi i više, te vozači koji odbiju alkotest biti zadržani u pritvoru do otrježnjenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.