BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

U izvještaju Svjetske banke BiH zadnja u Evropi, potrebno unaprijediti poslovne procedure

Predstavnici Vijeća stranih investitora i Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u Goraždu

Al. B.

14.2.2017

Predstavnici Vijeća stranih investitora u BiH, Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH i kompanije Messer BH Gas, kao jednog od najvećih investitora u našoj zemlji, posjetili su BPK Goražde. Tokom posjete, koju su organizirali Ministarstvo za privredu i Privredna komora BPK Goražde, te susreta sa kantonalnim zvaničnicima i privrednicima predstavljeni su privredni potencijali i mogućnosti za nova ulaganja u BPK.

susret-sa-zvanicnicima-bpk-1

- Cilj današnje posjete je da vidimo jednu vrlo uspješnu poslovnu, industrijsku sredinu kao što je Goražde, upoznamo se sa privrednicima, predstavnicima vlasti i zajedno sa kolegama iz FIPA-e promovišemo ovaj kanton, njegove potencijale, te razmjenjujemo informacije i uspostavljamo saradnju – kazala je izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH Sanja Miovčić.

Agencija za promociju stranih investicija u BiH, koju je osnovalo Vijeće ministara, ima za cilj da olakša priliv stranih ulaganja u BiH, kroz saradnju s institucijama vlasti i investitorima, te pružanje pomoći investitorima u uspostavljanju kontakata sa javnim i privatnim sektorom.

– Ovdje smo prevashodno zato da se  uspostavi jedna tješnja i još bolja saradnja sa BPK, sa opštinama iz Kantona i da dođemo do više informacija koje možemo da proslijedimo potencijalnim investitorima zainteresovanim da ulažu u BiH. Da saznaju šta je to što BPK i njegove opštine nude i da ih razmotre kao lokaciju za svoje buduće investicije - istakla je pomoćnica direktora za promociju i analizu u Agenciji za promociju stranih investicija Slavica Korica.

posjeta-kompaniji-prevent

Posjeta kompaniji Prevent

Kompanija Messer na tržištu BiH prisutna je već 20 godina i do sada je investirala oko 100 miliona KM. Generalni direktor Valentin Ilievski kazao je da BiH ima veliki razvojni i tržišni potencijal, da je Goražde dobar primjer stranih ulaganja ali da je potrebno unaprijediti postojeće poslovne procedure i ukupno poslovno okruženje.

- Za sve to ima jedno mjerilo. Kada vidite izvještaj Svjetske banke, BiH zauzima zadnje mjesto u Evropi što se tiče ambijenta za strane investitore i te stvari moraju se poboljšati – istakao je Ilievski.

Kao jednu od mjera za unaprjeđenje trenutnog ambijenta za investiranje premijer BPK Emir Oković najavio je povoljnu kreditnu liniju namijenjena smanjenju kamata u BPK.

- U tom smislu, imat ćemo i određen fond sredstava. Ulazimo u priču stvaranja povoljnog investicionog okruženja, a to je projekat koji ćemo raditi zajedno sa Svjetskom bankom. Imamo potrebu da sve relevantne aktere privučemo na ovo područje, da ih uvjerimo u sve ono što BPK ima, da im pokažemo naše mogućnosti i potencijale i da i dalje intenzivno radimo na prezentaciji i privlačenju novih investicija - dodao je Oković.

posjeta-kompaniji-emka

Posjeta kompaniji EMKA

Učesnici sastanka posjetili su kompanije "EMKA Bosnia" i "Prevent" u Vitkovićima, a u Hotelu "Behar" održana je prezentacija privrednih potencijala BPK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.