BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Neprihvatljivo je da presuđena krivična djela pojedinaca nisu dovoljan razlog za smjene ili ostavke

Izvještaj CCI-a o radu Vlade i Skupštine BPK Goražde

Al. B.

20.2.2017

Uprkos presudi zbog prevare Esed Radeljaš je svojevremeno imenovan za ministra privrede, dok je Nudžeim Džihanić još uvijek ministar finansija BPK i pored toga što je sa Tužilaštvom BPK sklopio nagodbu i osuđen uvjetno zbog falsificiranja fakultetske diplome. Ovo je istaknuto u izvještaju Centara civilnih inicijativa o radu Vlade i Skupštine BPK Goražde za 2016. godinu, uz preporuku da vlasti moraju stajati iza sistema moralnih vrijednosti i osobama s potvrđenim presudama onemogućiti da postanu nosioci visokih javnih funkcija.

- CCI ocjenjuju da je potpuno neprihvatljivo da vlastima u BiH čak i negativni revizorski izvještaji ili dokazana i presuđena krivična djela pojedinaca nisu dovoljan razlog za podnošenje ostavki, smjene ili neizbor takvih pojedinaca u tijela vlasti – ističe Ana Lučić, koordinatorica za medije CCI-a.

Vlada i Skupština BPK Goražde u prošloj godini imale su dobar kvantitet, ali skroman kvalitet usvojenih mjera. Vlada BPK je među pet kantonalnih vlada koje su razmotrile više od 1000 mjera, ali većina njih su dnevnog karaktera, s manje od 1 posto usvojenih zakona i najviše energije utrošene na imenovanja. Najznačajniji rezultat je usvajanje komunikacione, strategije razvoja BPK i strategije razvoja turizma.

Skupština je imala neuravnotežen rad i više od polovine svojih redovnih sjednica održala je tek u četvrtom tromjesečju. Po intenzitetu rada Skupština je imala najbolje rezultate u posljednjih šest godina, ali po usvajanju zakona, kao njenoj osnovnoj zadaći, doživjela je potpuni fijasko jer je usvojila samo 9, za 11 manje u odnosu na 2015. godinu.

Šest poslanika nije uopće učestvovalo u diskusijama, 3 nisu postavili niti jedno pitanje, a 18 poslanika nije podnijelo nijedan amandman, samo 11 njih je prisustvovalo svim sjednicama, dok su mnogi napuštali sjednice bez opravdanog razloga, iako je od 25 poslanika njih 15 profesionaliziralo svoj rad u Kantonalnoj skupštini a 5 u Domu naroda PFBiH. Vlasti u BPK nisu ispoštovale usvojene inicijative poslanika Nihada Ćulova iz SBB-a i Nena Zuka iz Naše stranke koji su zatražili ukidanje prava na profesionalizaciju poslanika. – Ove dvije inicijative se prožimaju u posljednjih nekoliko godina, ali još nisu implementirane, tako da Skupština krši vlastite zaključke. A i sami poslanici što više ne intervenišu kako bi se te njihove inicijative implementirale što prije. Polovina je mandata i ostaje vrlo malo vremena da se urade neke pozitivne stvari – kaže Alen Čular, konsultant za monitoring CCI-a.

Među pozitivne stvari iz 2016. CCI izdvaja dodjelu priznanja „Najnačelnik“, načelniku općine Goražde, Muhamedu Ramoviću, dok su kompanija Pobjeda Rudet i njen direktor Muhamed Hubanić proglašeni za najbolju kompaniju, odnosno menadžera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.