BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

U Goraždu obilježen Dan nezavisnosti BiH

Brojni sadržaji povodom datuma trajno upisanog u historiju

Al. B.

1.3.2017

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje „Goražde – grad heroj, svojim braniocima“, te na partizansko i groblje poginulih branitelja Kolijevke, u Goraždu je počela centralna manifestacija povodom Dana nezavisnosti BiH. Cvijeće su položili predstavnici lokalnih vlasti. Goraždanskog muftijstva i boračkih udruženja, a u programu su učestvovali i učenici Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“.

Buketi cvijeća položeni su i kraj spomenika ubijenoj djeci Goražda ispred Centra za kulturu. U ovim trenucima u toku je svečana akademija, dok će u popodnevnim satima biti otvorena i izložba radova nastalih u radionicama Kulturno - edukativnog centra Goražde-Gungoren. U džamiji Šehidija u Vitkovićima bit će proučena hatma dova za sve šehide BiH. Praznični dan u Goraždu bit će okončan koncertom Bartolomeja Stankovića i pozorišnom predstavom "Razred", Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Obilježavanje Dana nezavisnosti u Goraždu je počelo nekoliko dana ranije. U Srednjoj stručnoj školi "Džemal Bijedić" ozvaničen je završetak radova na rekonstrukciji zgrade, te otvorena radionica za praktičnu nastavu učenika ugostiteljske struke. Projekt su realizirali UNDP, Vlada BPK Goražde, Švedska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj, koji su finansirali izgradnju fasade, dok je u saradnji s austrijskom organizacijom „Kultur kontakt“ opremljena radionica za praktičnu nastavu. Ukupna vrijednost ovih radova je oko 200.000 KM. U Bogušićima je otvorena zgrada mjesne zajednice, za čiju je izgradnju općina Goražde izdvojila 70.000 KM.

Planinarski klub "Maglić" iz Goražda organizirao je 21. zimski pohod "Grebak - put života", a Dan nezavisnosti BiH obilježen je i u svim osnovnim i srednjim školama s prostora BPK. Delegacije su položile cvijeće i na mjestu pogibije prvih žrtava Ustikoline, Šehidsku kapiju i partizansko spomen obilježje u Ustikolini, te na spomen obilježju braniteljima u Hrenovici i partizanskom spomen obilježju u Prači.

Udruženje "Zaim Imamović i saborci" s učenicima MSŠ "Enver Pozderović" organiziralo je akciju uređenja spomen kompleksa Rorovi. U Maloj sali Centra za kulturu održana je promocija zbirke poezije "Pjesme iz Vallarse" Gradimira Gojera, o kojoj je govorila Svetlana Broz. Održan je i tradicionalni šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba "Goražde". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.