BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Kako su smijenjeni ministri SBB-a iz Vlade BPK| Velić: Hobotnica SDA se štiti kada neko uperi prst u njen kriminal

31.3.2017

Bez obrazloženja da su loše ili nezakonito radili ministri privrede, boračkih pitanja i socijalne politike, Meho Mašala, Šemso Muslić i Damir Dučić smijenjeni su na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde.  

Smijenjen je i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Muamer Omanović (SBB), a na ovu poziciju imenovan je Edim Fejzić iz Stranke dijaspore. Novu skupštinsku većinu čine SDA, SBiH, Stranka za bolje Goražde, BPS, LS, Stranka dijaspore.

Poslanici opozicionih stranaka, Suad Došlo (SDP) i Edita Velić (DF), nisu krili iznenađenje zbog hitnosti kojom je sjednica zakazana, ali i zbog činjenice da se smjene dešavaju na dan kada ističe Odluka o privremenom finansiranju BPK koji još uvijek nema usvojen budžet, a da su fotelje i vlast važniji od činjenice da ovaj kanton ostaje bez finansiranja.

- Mislio sam da će se predsjedavajuća bar udostojiti da obrazloži razlog sazivanja ovog cirkusa. Čak nisam stigao ni da upišem šta se sve predlaže u dnevni red. Nedostaje bar jedna odluka premijera – razrješenje ministra finansija gospodina (Nudžeima, op.a) Džihanića, koji je presuđen za krivično djelo – kazao je Suad Došlo.

On je istakao da je odluka o smjeni zamjenika predsjedavajućeg protuustavan čin, jer je odluku o tome morao donijeti Klub hrvatskog naroda, a bez toga se Skupština o smjeni ne može izjasniti. Ne može jedan član Kluba Hrvata smijeniti drugog člana, naglasio je Došlo.

Ako se njegove sugestije ne uvaže, on je najavio izlazak sa sjednice „dok vi ovu farsu ne završite“, a u tome su mu se ubrzo pridružile i kolege iz DF-a, A-SDA i samostalni poslanik Neno Zuko.

Poslanica DF-a Edita Velić kazala je da se hitnost kojom je sazvana sjednica primjenjuje samo u slučaju zemljotresa i druge prirodne katastrofe.

– Voljela bih da je premijer predložio potpuno rekonstrukciju Vlade, jer osim ministara iz SBB-a i ministra Jankovića da neko nema prijavu, ne znam imate li vi premijeru krivičnih prijava, ne znam da je ikada bilo ovoliko osuđenih ili ministara pod istragom. Imali ste tri mjeseca da pripremite budžet i on vam nije hitan. Hitno vam je da zamijenite fotelje i to je jedan od dokaza da SDA pod svaku cijenu, ako neko upre prstom u njihov kriminal, nastoji zaštiti svoju hobotnicu – istakla je Velić, te izrazila žaljenje što su cijenu platili ministri iz SBB-a za koje smatra da su časno radili svoj posao, ali i što SBB nije napravio novu većinu kada je za to imao priliku.

- Želim vas upozoriti, gospođo predsjedavajuća, da činite krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti i svi oni koji vam kane podnijeti krivičnu prijavu, vama i onima koji su odgovorni, imaju potpuno zakonsko uporište. Nemojte misliti da vas imunitet štiti od ove krivične odgovornosti. Zašto se igrate s ova tri čovjeka koja ste prije pet mjeseci imenovali i ovdje ste se svi utrkivali kako dobro rade svoj posao? Nije to fer ni prema građanima ovog kantona – pitao je Salko Obhođaš iz A-SDA.

Predsjednik Kluba poslanika SBB-a Sanel Mušović podsjetio je da je SBB prije godinu dana, na poziv SDA, ušao u vlast kako bi stabilizirao političku situaciju u ovom kantonu.

– Htjeli smo, željeli, trudili se da budemo odgovorni koalicioni partneri. Nažalost, od nas se očekivalo da budemo koalicioni pratioci. Pošto, očito, nismo bili uspješni koalicioni pratioci formira se već viđena većina iz 2015. godine, kojoj želim puno uspjeha u daljnjem radu i nadam se da će raditi bolje nego što su radili 2015. godine – poručio je Mušović.

Ministrima SBB-a Mašali, Musliću i Dučiću on je uputio čestitke, naglasivši da tokom svog rada nisu imali nijednu krivičnu prijavu i da je to potvrda da su radili u skladu sa zakonom.

- Refleksija uvijek ima sa svih strana, tako da mi u SBB-u smatramo da je i ovaj današnji scenarij SDA i koalicionih pratioca ništa drugo do naređena osveta, koja je najlakše bila sprovodiva u ovom kantonu, zbog toga što je SBB stao na put sumnjive privatizacije "Sarajevo-osiguranja" – istakao je Mušović.

Zahvalnost SBB-u koji ga je kandidirao na tu poziciju, te premijeru i ministrima, sugrađanima i udruženjima uputio je smijenjeni ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba, Damir Dučić.

Došlo: Valjajte se u blatu, dok vas narod ne smijeni

Zbog činjenice da federalni premijer Fadil Novalić, uprkos stavu zvaničnika BPK iz iste stranke, najavljuje da će trasa puta Sarajevo – Beograd biti planirana preko Bijeljine, poslanik SDP-a Suad Došlo kolegama iz SDA je poručio da nemaju podršku ni vlastite centrale u Sarajevu.

– To što se iz SDA-ovske kuhinje fabrikuje da ja pravim neku većinu nije tačno. Da sam htio i da hoću da je pravim, vi iz SDA sigurno ovdje ne biste bili vlast. Ali meni odgovara da se do izbora valjate u blatu i interes mi je da vas narod smijeni iduće godine – kazao je Došlo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.