BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Finansijska situacija u BPK Goražde nikad nije bila teža: Lokalne zajednice ne mogu ispuniti ni osnovne funkcije

U Foči broj stanovnika drastično manji u odnosu na 1996.

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

24.8.2017

Finansijska situacija u BPK Goražde nikada nije bila teža. Nerealno planiranje budžeta, prevelika očekivanja od FBiH, uz njen maćehinski odnos i izostanak mjera za smanjenje troškova, uzimaju svoj danak. 

Brza cesta 

Vlada BPK Goražde donijela je odluku o pokretanju izmjena i dopuna budžeta, a ranije su obustavljene sve isplate, osim plaćanja dugova, transfera korisnicima socijalne zaštite i boračke populacije te plaće, doprinose i naknada troškova uposlenih.

Iz Ministarstva finansija BPK Goražde pojasnili su da je budžet od 40,6 miliona KM nerealan, jer su procjene da će izvorni prihodi do kraja godine iznositi tek oko 29,5 miliona KM, Vlada FBiH još nije donijela odluku o raspodjeli grant sredstava za ovu godinu, a ni projekti koji zavise od podrške Vlade FBiH i njenih ministarstava još nisu realizirani.

Upravo od Vlade FBiH zavisi mnogo toga u BPK, a o kakvom se odnosu radi, dovoljno govori podatak da je trasa brze ceste Beograd - Sarajevo, uprkos svim lobiranjima iz Goražda i obećanjima datim ovom gradu od Dejtona do danas, planirana preko Tuzle. 

Načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac kaže da situacija u posljednjih 12 godina, otkako je na ovoj dužnosti, nikad nije bila teža. Vlastiti prihodi ove lokalne zajednice nisu dovoljni ni za ispunjavanje osnovnih funkcija, a još nisu ispoštovane obaveze ni iz prošle godine.

Neredovne tranše

- Problem su neredovne tranše koje Vlada BPK ima s viših nivoa vlasti, a što se odražava i na nas u lokalnoj zajednici. Od 500.000 KM planiranih u 2016. godini mi smo dobili 370.000. Potpisali smo niz ugovora u kojima smo sa svojih 100.000 KM dobili milion maraka. Poslovi su završeni, izvođači su dostavili svoje fakture, a mi to ne možemo da ispoštujemo. U ovoj godini morali smo prekinuti takve ugovore jer ne možemo osigurati sredstva. Od planiranih 500.000 KM u prvih sedam mjeseci smo dobili 140.000 pa ne možemo da ostvarujemo ni osnovne funkcije - kaže Kunovac.

Zbog ovakvog načina raspodjele prihoda u FBiH, ali i izostanka kapitalnih projekata, broj stanovnika danas je drastično manji u odnosu na 1996. godinu.

Teritorij jedini parametar  

- Kao osnovni parametar pri raspodjeli prihoda uzima se broj stanovnika. Taj parametar nije na strani naše lokalne zajednice, jer sve privilegije i stimulansi su na drugim nivoima vlasti i ljudi, naravno, idu. U Sarajevu penzioner ima troškove prijevoza, pomoć od općina, u liječenju i onda imamo raseljavanje. U narednih pet do sedam godina jedini parametar ovdje možda će biti teritorij, jer broj stanovnika možda će biti tako minoran da nije ni bitan - istakao je Kunovac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.