BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Ronioci FUCZ i Specijalne policije Češke tragaju za neeksplodiranim ubojitim sredstvima

A. Bajramović

Al.B.

31.8.2017

Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite i ronioci Jedinice specijalne policije Republike Češke započeli su potragu za neeksplodiranim granatama i drugim ubojitim sredstvima iz korita Drine u Goraždu.

Uz pomoć specijalne opreme – sonara i podvodnih detektora za metal, oni će locirati i ukloniti sredstva korištena u proteklom ratu, ali i razmijeniti znanja i iskustva, te nastaviti dugogodišnju uspješnu saradnju.

- Ovo je ekspertna misija koja traje već duži period, a ove godine, pored ostalih, odabrana je i rijeka Drina u Goraždu. Pretražit ćemo lokacije pod vodom za koje se sumnja da se na njima nalaze neeksplodirana ubojita sredstva – Baćanski most i par kupališta u centru grada – kazao nam je Slaven Perić, vođa Ronilačkog tima FUCZ.

Saradnja između policije Češke i FUCZ traje od 2012. godine, kao dio programa saradnje Češke sa zemljama zapadnog Balkana. BiH je prioritetna država, kaže Filip Lipovski iz Specijalne ronilačke jedinice policije Češke, te dodaje da su sa roniocima stigli i vatrogasci iz spasilačke jedinice Hlučin i pirotehničar.

- Naše rijeke nisu toliko velike i snažne, pa se malo moramo prilagoditi Drini. Naš rad je otežan zbog jakih struja, a i rijeke u Bosni su hladnije nego naše. Imamo odličnu saradnju sa FUCZ-om koju ćemo nastaviti – ističe pukovnik Petr Micek, komandant Specijalne ronilačke jedinice Policije Češke.

Podršku operaciji pružaju i pripadnici deminerskog tima CZ iz Goražda, njihove kolege iz FUCZ.

– Naš tim pruža podršku ronilačkim timovima u smislu uklanjanja, transporta pronađenih ubojnih sredstava, odnosno njihovog uništavanja na licu mjesta ako nisu sigurna za transport. Po završetku ronilačkih aktivnosti planirano je uništavanje svih pronađenih sredstava na odgovarajućem poligonu - kaže Sead Vrana, šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava.

On je istakao kako je ovo po prvi put da se sistemski i organizirano provjerava prisutnost NUS-a u dijelu vodotoka Drine kroz FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.