BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Nakon što im nije dozvoljeno prisustvo radnici sami ušli na sjednicu

A. Bajramović/ Avaz.ba

Piše: Al.B.

25.10.2017

Vanredna sjednica Upravnog odbora Kantonalne bolnice u Goraždu odložena je nakon jednosatnih konsultacija njegovih članova, predstavnika Sindikata i radnicima. 

Nakon što im to nije dozvoljeno uposleni su sami ušli u salu u kojoj je trebao biti usvojen pravilnik o radu bolnice, sa koeficijentima po kojima bi njihove plaće bile smanjene.  

Predsjednica Upravnog odbora Edina Subašić kazala je kako nije postojala mogućnost rukovođenja sjednicom nakon što su uposlenici „upali“ na sjednicu. Dodaje da je pravilnik usklađen sa ranije potpisanim granskim kolektivnim ugovorom i aneksom ugovora, ali i sa raspoloživim sredstvima u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja. - Tim kolektivnim ugovorom predviđen je raspon koeficijenata od 1 do 4,4, a menadžmentu je naloženo da donese pravilnik o radu kojim će rasporediti te koeficijente. Istina je da sindikat traži drugačiju raspodjelu, ali oglasio se i Zavod zdravstvenog osiguranja koji ne može podnijeti nikakva dodatna opterećenja, jer akumulirani gubitak je preko 2,5 miliona KM. Vlada je naložila da se uklopimo u raspoloživa sredstva. Upravni odbor jedino ako želi potopiti ovu ustanovu može donijeti pravilnik koji zahtjeva sindikat, jer bi bolnica imala sredstva za plate u naredna 2-3 mjeseca, a nakon toga bi se doveo u pitanje i bankrot ustanove – kaže Subašić.

Predsjednik Nezavisnog strukovonog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK, Emir Baščelija, tvrdi kako novca ima dovoljno da se ispoštuje aneks ugovora potpisan prije devet mjeseci. - Novca ima dovoljno samo je bitan način kako će se on rasporediti. Naš fond ima oko 15 miliona KM godišnje. Grad Goražde ima upola manji budžet i funkcioniše. Ako je trenutni gubitak Zavoda oko 2,5 miliona KM kolika su njegova potraživanja? Mi smo pitali u više navrata i nikad nismo mogli doći do tih podataka, ali prema našim nezvaničnim saznanjima potraživanja su preko 3,5 miliona. Dakle fond ima oko milion viška stredstava – tvrdi Baščelija.

S obzirom da je sjednica zakazana dan prije isteka mandata, Upravni odbor nije uspio realizirati nalog Vlade i „koalicionog odbora“ kojeg čine predstavnici aktuelne većine u Skupštini BPK.

Sindikat zdravstvenih radnika u BPK je već najavio generalni štrajk, s tim da će povući potpis sa aneksa granskog kolektivnog ugovora i tražiti puna prava koja mu pripadaju po kolektivnom ugovoru na nivou FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.